Kávés kocka

“Már megint egy szakácskönyv!”. Kinyit, felkiált: “ezt most megcsinálom!”. Hát, így történt, hogy apukám barátnője első pillantásra szerelembe esett ezzel a sütivel, ami olyan gyorsan lett a család kedvence, hogy rövid idő alatt már harmadik alkalommal készült el, hogy viharos sebességgel tűnjön el a pocakunkban. Az alaprecept a Csak a puffin szakácskönyvből származik, de időközben a saját ízlésünkhöz alakítottuk, és magunkat ismerve, ez még közel sem a végleges állapot, de most így szeretjük. Nálunk szorbittal készült, de az egyszerűség kedvéért az eredetiben szereplő porcukorral írtam meg a receptet. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!

Hozzávalók:

Tésztához:

Kávés krémhez:

Tetejére:

Elkészítés:

A kekszes tésztával kezdünk. Egy tálban összekeverjük a darált kekszet, a rumot, a kakaót és a porcukrot, majd elmorzsoljuk a puha vajjal. Végül hozzáadjuk a tejet, és begyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, begömbölyítjük, félretesszük.

A krémhez egy nagyobb tálban kikeverjük a puha vajat a porcukorral, a rummal és a darált kávéval (instant kávéval). Egy közepes tepsit kibélelünk folpackkal (hogy ne ragadjon bele a süti). Ezután a gyúródeszkára teszünk egy nagyobb folpack darabot, kinyújtjuk rajta az egyik tésztagömböt, és beleügyeskedjük a tepsi aljába. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet, majd a szintén folpackon kinyújtott másik tésztával lefedjük.

Már csak a csokimáz van hátra, essünk is neki gyorsan. Egy lábosban lassú tűzön összemelegítjük a tejszínt, az étcsokit, a vajat és a porcukrot. A csokis mázat egyenletesen eloszlatjuk a süti tetején, megszórjuk durvára vágott dióval és már toljuk is be a hűtőbe, ahol minimum két órát kell eltöltenie, hogy összeérjenek az ízek. Szeleteljük, eszegetjük és döbbenten konstatáljuk, milyen gyorsan fogy…

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »