A kólát nem csak meginni lehet, hanem nagyon fincsi sütit is lehet sütni vele. Ez akkor jutott eszembe, amikor éppen azon morfondíroztam, mivel ízesítsem a banánkenyeret, amit mindenképpen el akartam készíteni a hűtőben árválkodó két szem banánból. Miután több ötletet is elvetettem, kinyitottam a hűtőt, és megláttam az ott hidegülő kólát, és rögtön bevillant, hogy évekkel ezelőtt már készítettem kólával banánkenyeret, nem is tépelődtem sokat, előkerítettem a receptet, és ma a reggeli után az első dolgom volt, hogy nekiálljak elkészíteni ezt a roppant egzotikusnak ható, valójában azonban pár perc alatt összeállítható finomságot. A kóla íze nem nagyon érződik ugyan benne, de ezért érdemes volt bekapcsolni a sütőt ebben a kánikulában, nagyon fincsi lett. (Recept innen).
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hipp-hopp megleszünk a tésztával, úgyhogy álljunk is neki gyorsan. Egy nagyobb tálba karikázzuk a banánokat, villát vagy krumplinyomót ragadunk, és pépesre törjük őkelméket. Hozzáadjuk a cukrot, előkapjuk a kézi mixert és habosra keverjük, aztán mehetnek bele a tojások és az olvasztott vaj.
Egy másik tálban (éljen a mosogatógép!) összekeverjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Óvatosan belekeverjük a banános – cukros masszába, majd fokozatosan hozzáadjuk a kólát is, végül hozzákeverjük a durvára vágott diót is.
És ennyi, meg is volnánk, már csak annyi a dolgunk, hogy kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral egy püspökkenyér formát, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra, hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Egyszerű, mégis különleges finomság, amivel feldobhatunk egy tikkasztó nyári napot.
Jó étvágyat!