Az idei fagyiszezont ezúton hivatalosan megnyitom! Olyan hirtelen szakadt rám idén a nyár, hogy a hét elején még pulóverben mentem dolgozni, mert nem hittem el, hogy tényleg jó idő lesz, hogy aztán estig szakadjon rólam a víz. Hét végén már jól leredukáltam a mélyhűtőben leledző fagyis dobozok számát, így nem volt kérdés, hogy a hosszú hétvégén eljött az ideje a házi fagyikészítésnek. Évek óta nem hódoltam a műfajnak, ezért elsőre egy egyszerűen elkészíthető darabot kerestem, és mivel dübörög az eperszezon, nyilván ebben az alapanyagban gondolkodtam. Nem sokáig, mert elég gyorsan eszembe jutott, hogy még májusban, a legősziesebb napokban belefutottam a Street Kitchen oldalán ebbe a receptbe, és már akkor eldöntöttem, hogy őt mindenképpen elkészítem, ha az időjárás alkalmatossá válik hozzá. Most eljött az idő, és mivel az egész csak annyiról szól, hogy a gyümiket feldaraboljuk, és az összes többi hozzávalóval együtt belecsapatjuk a turmixgépbe, nem mondanám, hogy túlságosan sokáig tartott volna elkészíteni ezt a jeges finomságot. Sajnos a fotók technikai okok miatt nem adják vissza az ízélményt (gajra ment a fagylaltos kanalam, nem kaptam fagyistölcsért a boltban, stb.), de mivel jól sikerült a bemelegítés, biztosra veszem, hogy nem ez volt az utolsó házifagyi nálunk idén.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A legbonyolultabb művelettel kezdjük: az epret és a banánt kisebb darabokra, a csokit apróra vágjuk. Aztán előkapjuk a jó öreg turmixgépet, beleöntjük a tejet és a tejszínt, mehetnek bele a gyümidarabok, majd végül a méz. Ezután kifújjuk magunkat, a mi dolgunk véget ért, már csak annyit kell tennünk, hogy megnyomjuk a gombot, és jól leturmixoljuk őkelméket. Aztán mehet bele az étcsoki, amit éppen csak egyszer, röviden turmixolunk és voilá, már készen is vagyunk.
A kötelező kóstolás után (mert ugye fel kell áldoznunk magunkat a minőség ellenőrzés oltárán, nehogy valami ehetetlen izével etessük a családot), fogunk két közepes dobozt, egyenletesen eloszlatjuk bennük az epres masszát, és gondosan bepakoljuk őket a mélyhűtőbe. Fél óra múlva előkapjuk őket, kis habverővel jól átkeverjük őket, és ezt a műveletet még kétszer előadjuk, majd másnap reggel gombócolunk és miután jól vállon veregettük saját magunkat, kényelmesen nekiállunk fagyizni. Nem túl olcsó, ám annál finomabb nasi, vigyázat függőséget okoz!
Jó étvágyat!