Amikor tegnap reggel végiggondoltuk, milyen sok édes süti készül nálunk húsvétra, gyorsan megszületett a családi egyetértés arra vonatkozóan, hogy valami sósat is kellene készíteni melléjük. Az egyszerűség kedvéért a sajtos rúdra esett a választás, mert az ugye gyorsan megvan és mindenki szereti. Normál állapotban leveles tésztából készült volna, azonban a francnak volt kedve csak ezért sorba állni a Sparban a hatalmas tömegnyomorban, ezért maradt a háziasabb változat, ami nem meglepő módon sokkal finomabb lett, mint az előregyártott alapból készülő variáns. Természetesen Limarához fordultam ebben a “szorult” helyzetben, és ismét nem csalódtam, innentől kezdve a sajtos rúd is az ő receptje alapján fog készülni nálunk.
Hozzávalók:
Tésztához:
Tetejére:
Elkészítés:
Pár perc alatt megvagyunk az egésszel, lássunk is hozzá. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal, mehet bele a többi hozzávaló és begyúrjuk a tésztát. Folpackba tekerve legalább fél órára indul a hűtőbe pihizni.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, derelyevágót ragadunk és jól felcsíkozzuk őkelmét. És ennyi, készen is vagyunk, a rudakat sütőpapírra sorakoztatjuk, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sütjük őket. Nagy nehezen megvárjuk, amíg langyosra hűlnek, aztán jól ledöbbennünk azon, hogy milyen gyorsan elpárolognak….
Jó étvágyat!