Belga rakott csirke

Hittel vallom, hogy nem kell a vasárnap délelőttöt a konyhában tölteni ahhoz, hogy finom ebédet tegyünk az asztalra (én csak ezen a napon szoktam tüsténkedni a konyhában, hétközben hozom az ebédet egy, a munkahelyemhez közeli étteremből, szombaton pedig sportolok délelőtt, azt eszem, amit találok a mélyhűtőben). Az otthoni készletekből gazdálkodva ezúttal a csirkemell + krumpli, elsőre nem túl izgalmas párosításból indultam ki, és némi töprengés után eszembe jutott, hogy már régen kinéztem magamnak a Nosaltyn egy remek receptet, amely a rakott krumpli újragondolása, és éppen ezek a hozzávalók szükségesek hozzá. Nem is hezitáltam sokáig, előkerítettem a leírást, megnyugodtam, hogy minden tartozék rendelkezésre áll, úgyhogy a vasárnapi ebéd kérdése ezzel el is dőlt. Érdekes kísérlet volt húslevesben megfőzni az extrém rakott krumplit, aggódtam egy picit, hogy milyen lesz a végeredmény, de felesleges volt, mennyei lett!

Belga rakott csirke

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az a jó ebben az ételben, hogy semmit sem kell előfőzni, csak mindent belehalmozunk a tálba, ráöntjük a húslevest, és magától megfő a finom ebéd.

Kivajazunk egy nagyobb jénai tálat (tepsit, kinek mi tetszik). Az aljára karikára vágott krumplikat sorakoztatunk, megszórjuk a hagymával, gyengéden sózzuk, borsozzuk. A csirkemelleket szintén megsózzuk, majd két szeletet a krumpliágyra fektetünk. Újabb réteg burgonya következik, erre mehetnek a karikára vágott paradicsomok, megszórjuk őket a petrezselyemmel és a bazsalikommal, a csirke másik fele jön a sorban, végül egy utolsó krumpliadaggal zárjuk a rétegezést. 

És ennyi, készen vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejét megszórjuk a vajdarabokkal, felöntjük a húslevessel, letakarjuk alufóliával, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 1 óra alatt szépen megpárolódik az egyszerű, de nagyszerű étek. Ha már puha a krumpli és a hús, eltávolítjuk az alufóliát, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal és visszatoljuk a sütőbe néhány percre, amíg megolvad a sajt. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, és már falatozhatjuk is a finom ebédet.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »