Fűszeres, sült gyümölcskompót

Nagyon rákattantam a Street Kitchen című tévéműsorra, nagyon bejött az a laza stílus, amit Dóráék képviselnek. Egyszerűen elkészíthető, nagyrészt egészséges, és roppant ínycsiklandozó receptek özöne zúdul a nézőre. Alig győzöm nyomtatni a leírásokat, szép adag gyűlt már össze az asztalon belőle, de egyiket muszáj volt előrevennem, mert halálosan beleszerettem. Nem túl bonyolult a receptúra, minden gyümölcsöt fel kell vagdosni, be kell ízesíteni és már mehet is a sütőbe, de a végeredmény valami mesés ízorgia! Felvéve a kedvencek közé!

Fűszeres, sült gyümölcskompót

Hozzávalók:

– 2 alma

– 2 körte

– 1 ananászkonzerv (természetesen lehet venni egész ananászt, és azt meghámozni és felkockázni)

– 4 babérlevél

– 3 rúd fahéj

– 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)

– bors

– 2 dl narancslé (vagy 3 narancs frissen facsart leve)

– 4 ek méz

– 3 ek barnacukor

– 3 dkg vaj

– 10 dkg bogyós gyümölcs (elhagyható)

Elkészítés:

Az almát és a körtét nem hámozzuk meg és cikkekre vágjuk. Az ananászt felkockázzuk. Egy közepes tepsibe halmozzuk a gyümiket, közéjük dugdossuk a fahéjrudakat és a babérleveleket.
Fogunk egy kis befőttes üveget, beleöntjük a narancslevet, mehet hozzá a vaníliakivonat, a méz, és a barnacukor. Befőttesüveget lefed, elegyet összeráz, majd jól meglocsolja vele a gyümölcsöket. Egy kevés borsot őrlünk a tetejére, és szépen elosztjuk rajta a vajat. Már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel, langyosra hűtjük, és már habzsolhatjuk is a finomságot!
Jó étvágyat!
Tovább a blogra »