Somlói galuska

Atyám kedvenc süteménye a somlói galuska, bármikor bármennyit meg tud enni belőle. Én is nagyon szeretem ezt a finomságot, azonban eddig összesen egyszer készítettem el itthon, és bár mennyeire sikeredett, annyira bonyolult volt, hogy azóta sem kísérleteztem vele. Ezért nagyon megörültem, amikor a Vidék íze című újságban találkoztam egy olyan recepttel, amelyhez nem kell három lapot sütni, több krémet készíteni, és bónuszként még a mélyhűtőben aggasztó módon felhalmozódott tojásfehérjék számát is csökkenteni lehet vele. Éppen ezért azonnal tudtam, hogy én ezt bizony gyorsított ütemben el fogom készíteni. Így is történt, viszonylag gyorsan megvoltam a sütivel, és bár egy kicsit csalódott voltam, mert kevesebb csoki volt benne, mint amennyit megszoktam ebben az édességben, a végeredmény mindenért kárpótolt: isteni finom lett!

Somlói galuska









Hozzávalók:

Piskótához:

4 tojás

– 4 ek cukor

– 2 ek víz

– 3 ek liszt

– 3 ek darált dió

– fél csomag sütőpor

Tetejére:

– 2 marék dió

– 4 dl tejszín

– 2 ek porcukor

– 2 ek rum

Öntethez:

– 10 dkg étcsoki

– 1,5 dl tejszín

– 1 ek rum

Vaníliás krémhez:

– 4 tojásfehérje

– 6 ek cukor

– 4 dl víz

– 2 cs vaníliás pudingpor

– 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

Nem meglepő módon a piskótával kezdünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből 4 ek cukorral és 2 ek vízzel kemény habot verünk. Hozzákeverjük a sárgáját. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, óvatosan beleforgatjuk a tojásos elegybe. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A két maréknyi diót durvára vágjuk és egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
Az öntethez gőz felett összeolvasztjuk a csokit a tejszínnel, majd hozzáadjuk a rumot. Félretesszük.
A vaníliás krémhez habbá verjük a tojásfehérjéket 3 ek cukorral. Közben a vaníliás pudingport megfőzzük a vízben. Hozzákeverünk 3 ek cukrot és a vaníliás cukrot. Levesszük a tűzről, óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd takaréklángra visszatesszük és folyamatosan kevergetve pár percig főzzük. Langyosra hűtjük.

A 4 dl tejszínt kemény habbá verjük 2 ek porcukorral.

És már csak az összeállítás van hátra. A piskótát kis kockákravágjuk. Egy üvegtálba teszünk a felét, meglocsoljuk a rum felével, mehet rá a krém és a tejszín fele, kevés csokiöntet. Ezután következik a piskóta másik fele, rálöttyintjük a rum másik felét, a krém és a tejszín másik fele következik, majd meglocsoljuk a csokiöntettel. Megszórjuk a durvára vágott dióval, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk. Nagyon durván finom!
Jó étvágyat!

Tovább a blogra »