Francia hagymaleves

Csak nem akar véget érni ez a mocsok tél, még mindig hideg van és könnyen meg lehet fázni, eljött tehát a melengető levesek készítésének ideje. Úgy látszik, idén valóban a változások ideje jött el nálam, mert ahhoz képest, hogy eddig nem nagyon voltam oda a levesekért, mostanában egyre szívesebben pepecselek velük a konyhában. Ezúttal egy neten látott Street Kitchen video hozta meg a kedvemet, hogy most már tényleg kipróbáljam a régóta halogatott francia hagymaleves elkészítését. Annyira ínycsiklandozóan készítették el a finomságot, hogy amint beszereztem a hozzávalókat a Spar-ban, már álltam is neki, és hát azt kell mondanom, hogy mennyei lett! Egyedül bepusziltam két nap alatt a négyfős adagot, felvéve a repertoárba!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

– 60 dkg vöröshagyma

– 3 gerezd fokhagyma

– 1 póréhagyma (nálam egy csokor újhagyma)

– olaj

– 5 dl zöldségalaplé

– 1 dl fehérbor

– 2 dl főzőtejszín

– 5 dkg reszelt sajt

– só, bors

– tetszés szerinti zöldfűszer (nálam petrezselyem, rozmaring, bazsalikom)

Elkészítés:

Essünk túl a legsírósabb melón. aprítsuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, karikázzuk fel a póréhagymát (újhagymát). Reszeljük le a sajtot.

Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymákat. Hozzáöntjük a fehérbort, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerinti zöldfűszerrel megszórjuk, belekeverjük a reszelt sajtot, majd alacsony lángon kb. fél órát főzzük.

Langyosra hűtjük, tányérba szedjük, és viharos gyorsasággal bekanalazzuk. Vigyázat, függőséget okoz!

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »