Francia hagymaleves
Hozzávalók:
– 60 dkg vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 1 póréhagyma (nálam egy csokor újhagyma)
– olaj
– 5 dl zöldségalaplé
– 1 dl fehérbor
– 2 dl főzőtejszín
– 5 dkg reszelt sajt
– só, bors
– tetszés szerinti zöldfűszer (nálam petrezselyem, rozmaring, bazsalikom)
Elkészítés:
Essünk túl a legsírósabb melón. aprítsuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, karikázzuk fel a póréhagymát (újhagymát). Reszeljük le a sajtot.
Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymákat. Hozzáöntjük a fehérbort, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerinti zöldfűszerrel megszórjuk, belekeverjük a reszelt sajtot, majd alacsony lángon kb. fél órát főzzük.
Langyosra hűtjük, tányérba szedjük, és viharos gyorsasággal bekanalazzuk. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!