Omlós csokis-almatorta

Eredetileg csak alibi-sütit terveztem készíteni a karácsonyi trakta előtti hétvégére, de aztán az ahogyan lenni szokott, szembejött velem egy recept, amit azonnali hatállyal ki kellett próbálnom. Ezúttal egy almás-csokis torta ejtette rabul az én csalfa szívemet, eredeti terv kuka, almát Intersparban felvásárol (mert természetesen kb. egy perccel az után leltem rá a finomságra, hogy megjöttem a zöldségestől, ez bizony Murphy), hirtelen felindulásból tortát megsüt. Nagyon finom lett, és nem is volt túlságosan időigényes és bonyolult sem, mi kell még? Egy újabb szelet ebből a mennyei nasiból!

Omlós csokis-almatorta









Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg puha vaj

– 12 dkg porcukor

– 1 tojás

– 40 dkg liszt

– 2 cs vaníliás cukor

– 1 tk só

Töltelékhez:

– 1 kg alma

– 6 dkg (barna) cukor

– 10 dkg étcsoki

– 1 cs vaníliás pudingpor

– 1 tk mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felvert tojással. Hozzáadjuk a lisztet, begyúrjuk a tésztát. Gombócot formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és felkockázzuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a cukrot, a mézeskalács-fűszert és a pudingport, majd ebbe beleforgatjuk az almát.  Az étcsokit apróra vágjuk, és hozzákeverjük az almához.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk. A tésztából egy nagyobb tojásnyi darabot visszateszünk a hűtőbe, a többit belenyomkodjuk a formába, úgy, hogy pereme is legyen. Beleöntjük az almás keveréket, egyenletesre simítjuk a tölteléket. A kis darab tésztát ráreszeljük a tetejére. Betoljuk a sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, szeleteljük, ájuldozunk. Nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis különleges almatorta!

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »