Kakaós csiga

Nagyon gyorsan peregnek a napok, csak most küldtem be az előző fordulóra a receptet és a fotót, és máris újra itt van a Blogkóstoló! Ezúttal a Serpenyő Virtuóz blogon nézhettem körül kíváncsian. Több jó ötletet is láttam, de kakaós csiga-függő lévén nem volt kérdés, hogy nagy kedvencemet fogom elkészíteni. Igazából semmilyen különleges hozzávaló sincs benne, egyszerűen csak mennyeien finom, bevésve a családi recepttárba!

Hozzávalók:

Tésztához:

– 3 dl tej

– 2,5 dkg élesztő

– 5 dkg cukor

– 50 dkg liszt

– 1 tk só

– 5 dkg puha vaj

– 1 cs vaníliás cukor

– 1 tojássárgája

Töltelék:

– 10 dkg vaj

– 10 dkg porcukor

– 5 dkg kakaópor

Egyéb:

– 1 tojás a csigák lekenéséhez

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a puha vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Ruhaujj feltűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, fél óra alatt duplára keleszt.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, egy kis tálban hozzászitáljuk a porcukrot a kakaóporhoz.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a porcukros kakaót. Bejgliszerűen feltekerjük, felkarikázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 15 percig kelesztjük, majd lekenjük egy felvert tojással a csigákat, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Egy pohár tejjel/kakaóval mennyei reggeli/vacsora!
Jó étvágyat!

Tovább a blogra »