Zöldséges rakott köles

Lassan jön a karácsony, eljött az ideje a mélyhűtőtakarításnak. Találtam benne egy fél zacskó brokkolit és zöldborsót, valamint a spájzban rábukkantam egy konzerv kukoricára, és még mindig nem fogytam ki a kölesből. Erről eszembe jutott, hogy láttam egy jó receptet Vegalife-nál, nem haboztam sokat, a még hiányzó alapanyagokat beszereztem a zöldségesnél, és már nem is volt semmi akadálya annak, hogy gyorsan elkészüljön a finom vasárnapi ebéd. Amikor kivettem a sütőből a végeredményt, percekig csak csodáltam a színeket, de aztán győzött az éhség, és gyorsított ütemben elpusztítottam ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt!

Zöldséges rakott köles





Hozzávalók:

40 dkg köles

– 80 dkg vegyes zöldség (nálam brokkoli, zöldborsó, kukorica, répa, de kinek mi tetszik)

– 1 lilahagyma

– 3 dl tej

– kevés szerecsendió

– ételízesítő (lánykor nevén Vegeta)

– vaj (olaj, kókuszszír, kókuszolaj, ki mit használ zsiradéknak)

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben egy kevés ételízesítővel készre főzzük. Közben a zöldségeket is megtisztítjuk (elővesszük a mélyhűtőből, kivesszük a konzervből stb.), és kevés vízen, 1 tk ételízesítővel megszórva nem túl puhára pároljuk.
Egy tűzálló tálat/ közepes tepsit kivajazunk, és nekiállunk rétegezni a hozzávalókat. Egy sor köles, egy sor zöldség, újabb sor köles, végül a tetejére egy újabb sor zöldség. A tetejére felkarikázott lilahagyma kerül. Egy kisebb tálban belekeverjük a tejbe az ételízesítőt és a frissen reszelt szerecsendiót, majd egyenletesen felöntjük a zöldséges tálat vele. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk az alufóliával lefedett ételt, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Egészséges és finom ebéd lesz belőle!

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »