Csokoládés diótorta

Imádok tortát sütni, mosogatni viszont nagyon utálok, Márpedig egy torta sütéséhez általában ketté kell választani a tojásokat, külön tálban felverni a tojásfehérjét, egy másikban a sárgáját elkeverni a cukorral, a lisztet az egyéb hozzávalókkal egy harmadikban stb.  Rémálom a mosogatás a tészta összeállítása után. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor a Stahl magazin aktuális számában láttam, hogy ennek a tortának a tésztáját egy turmixban kell összeállítani, azaz nem kell órákat mosogatni utána! Naná, hogy azonnal töröltem a korábbi sütitervet, és nekiálltam ennek, és nem csalódtam, valóban gyorsan megvan és isteni finom! Na és a mosogatási időből is gyököt lehetett vonni, ami nem egy utolsó szempont, ugyebár:-)
Csokoládés diótorta


 Hozzávalók:

Tésztához:

24 dkg puha vaj

– 30 dkg darált dió

– 20 dkg (barna) cukor

– 2 tk sütőpor

– 20 dkg étcsoki apróra vágva

– 10 dkg tejcsoki apróra vágva

– 6 tojás

– 2 tk instant kávé

– 2 tk vaníliakivonat

– csipet só

Tetejére:

20 dkg étcsoki

– 10 dkg puha vaj

– felezett dió

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.
Előkapjuk a turmixgépet, nemes egyszerűséggel belehalmozzuk a vajat, a diót, a cukrot, a sütőport, a csokikat, a tojásokat, a kávét, a vaníliakivonatot és a sót. Magunkhoz veszünk egy spatulát, elindítjuk a turmixot, időnként megállítjuk, megkeverjük a tésztát, és jól ledöbbennünk azon, hogy ez az okos kis szerkezet milyen jól tud helyettesíteni bennünket a tészta összeállításánál. 
A kész tésztát beleöntjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, betoljuk a sütőbe és kb. fél óra alatt készre sütjük(tűpróba!). 
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a roppant bonyolult krémet a tetejére: a csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A puha vajat kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott csokit, és ezt az egészet rásimítjuk a kihűlt torta tetejére. Félbevágott dióval díszítjük, majd egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »