Csokis-diós kocka

Van az úgy, hogy nincs kedvem kreatívkodni, csak egy gyors sütit akarok összecsapni, olyan alapanyagból, ami mindig van otthon. Ez is egy ilyen alkalom volt, tényleg semmi kedvem nem volt bekapcsolni a sütőt, de ugye nincs hétvége süti nélkül, valami gyors mentő ötletre volt szükség. Előkaptam hát egy régi bevált receptemet, amit éppen ilyen vészhelyzetekre szoktam tartalékolni. Tésztát összecsap, megsüt, mázat ráhúz, kész, nasi letudva. A recept innen, leírás alant.

Csokis-diós kocka

Hozzávalók:

Tésztához:

– 18 dkg porcukor

– 8 tojás

– 2 tk kakaó

– 18 dkg darált dió

– 1 ek zsemlemorzsa

– 1 cs sütőpor

Mázhoz:

– 15 dkg vaj

– 1 ek tej

– 15 dkg cukor

– 3 ek kakaó

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral.
Egy tálban elkeverjük a zsemlemorzsát, a kakaót és a sütőport. A tojásos masszába belekeverjük a lisztes elegyet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot is. Egy tepsit vajazunk, lisztezünk, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!), kihűtjük.
A mázhoz a vajat egy kis edényben lassú tűzön felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről, belekeverjük a kakaót (szűrőn keresztül tesszük bele, hogy ne legyen csomós a máz). Lekapjuk a tűzről a mázat, bevonjuk vele a süti tetejét.
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és eltüntetjük.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »