Békebeli, mézes fűszeres kifl

Ilyen szép őszi időben nincs is jobb, mint jól felöltözve a teraszon reggelizni, vagy olvasgatni egy foszlós kifli és egy pohár tej/kávé társaságában. Már régen terveztem, hogy nekiállok kiflit sütni, de mindig halogattam, mert elég komoly problémáim vannak a a megfelelő forma elérésével. Most is kalácsot készültem készíteni, aztán amikor kinyitottam a facebook-ot, szembe jöttek velem Max kiflijei, és azonnali hatállyal elöntött a kiflisütési vágy. Alig vártam, hogy hazaérjek, hogy nekiállhassak a receptnek. Érdemes volt, egyáltalán nem nehéz elkészíteni  (ha nekem sikerült,  akkor mindenkinek fog!), isteni finom, ezt bizony enni kell, amíg tart!
Békebeli mézes, fűszeres kifli

Hozzávalók:

Tésztához:

– 80 dkg liszt

– 16 dkg vaj

– 8 dkg cukor

– 2 tojás

– 3 dl tej

– csipet só

– 3 dkg élesztő

Töltelékhez:

– 12 dkg puha vaj

– 4 ek liszt

– 4 tk mézeskalács fűszerkeverék

A tetejére:

– 1 tojás

– cukor

Elkészítés:

A tejet mikróban meglangyosítjuk, adunk hozzá egy kis tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a tojásokat, a megolvasztott vajat, a cukrot és a tejes élesztőt, bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztjük.
Elkészítjük a roppant bonyolult tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük.
Ha megkelt a tészta, kettévesszük, lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk (hát, nekem kicsit téglalap lett, de nem baj, legfeljebb nem lettek klasszikusak a kiflik, adtunk a szürrealizmusnak, egye kutyus, legfeljebb nem ezeket fotózzuk le), megkenjük a töltelékkel, majd háromszögekre vágjuk a tésztát, hosszabb végüknél fogva feltekerjük őket, sütőpapírral borított tepsibe pakoljuk őket, a tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk cukorral, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sülnek. Ez a néhány perc nagyon hosszúnak fog tűnni, előre szólok, mert olyan isteni illatok fognak terjengeni a lakásban, hogy legszívesebben feltépnénk a sütő ajtaját és azonnal behabzsolnánk a kifliket. Ha nagy nehezen kibírtuk a sütési idő végéig, ne habozzunk, öntsünk magunknak egy pohár tejet és azon melegében fogyasszunk el néhány darabot ebből az egyszerű, mégis különleges ízű, isteni finom péksütiből.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »