Mogyorós csiga

Eredetileg kalácsot akartam sütni reggelire. Aztán a Vidék Íze című újságot lapozgatva természetesen megláttam egy ínycsiklandozó fényképet, és gyorsan változtattam a terven. Én már csak ilyen vagyok. Egy hétre előre eldöntöm, hogy mit szándékozom sütni/főzni, aztán az utolsó pillanatban elcsábulok valami másra. Eredetileg egészséges változatban szerettem volna megsütni a csigákat, de persze megtámadtak a molyok, és az összes (irtó drága) teljes kiőrlésű lisztemet ki kellett dobnom. Már nem volt kedvem elmenni a bioboltba, ezért maradt a sima liszt. Így is nagyon finom lett.

Mogyorós csiga

Hozzávalók:

Tésztához:

60 dkg liszt

10 dkg  puha vaj

– 4 tojás

– 3 dl tej

– 3 dkg élesztő

– egy csipet só

– 4 ek cukor

Töltelékhez:

– 14 dkg vaj

– 14 dkg cukor

– 1 cs sütőpor

– 2 cs vaníliás cukor

– 20 dkg darált mogyoró

– 1 dl tej

Elkészítés:

Egy deci tejet meglangyosítunk a mikróban, adunk hozzá egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a csipet sót, a cukrot  a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, langyos hely, másfél óra pihi.
A töltelékhez összekeverjük a puha vajat a cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és a sütőpor felével.
A megkelt tésztát ketté vesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjünk a vajas cukorral, majd rászórjuk a darált mogyorót. Bejgliszerűen felcsavarjuk, feldaraboljuk, majd a csigákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk konyharuhával, és kb. fél órát hagyjuk pihenni.
Ha megkelt, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Fél időben kivesszük a sütőből, meglocsoljuk egy deci tej, 1 cs vaníliás cukor és fél cs sütőpor keverékével. Visszatesszük a sütőbe, és még kb. 15 percig sütjük. Mondanám, hogy várjuk meg, amíg kihűl, de az az igazság, hogy olyan isteni illatok terjengenek a konyhában a sütés alatt, hogy már az is komoly problémákat okoz, hogy addig kibírjuk a kóstolást, amíg megsül a csiga. Egy pohár tejjel tökéletes reggeli vagy vacsora.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »