Túrós batyu

Pár napig igazoltan voltam távol a blogtól, sajnos nagyon csúnyán megfáztam. Részleges gyógyulásom örömére ma fent voltam Pesten kreatív írás tanfolyamon, és szembetaláltam magam az árvízi helyzettel. Érdekes, annak ellenére, hogy nem járt a metró (voltak kisebb gondjaim a tömegközlekedéssel, de azért megoldottam), és a rakparton mindenki homokzsákot pakolt, nem láttam nagy ijedtséget, a város békés szombati üzemmódban működött alapvetően. Nálunk, Komárom-Esztergom megyében sincs pánik, de azért aggasztó, hogy Győr felé nincs vonatközlekedés, Esztergomnál pedig elég csúnyán kijött a Duna.
Ennek ellenére nagyon jó hangulatban telt a mai foglalkozás (állítólag tehetséges vagyok…), imádom a kurzust, egyetlen technikai problémám van: nincs büfé, és a legközelebbi hely, ahol elemózsiához lehet jutni, kicsit messze van. Vagyis mindig sütnöm kell valamit ebédre. A mai napra  túrós batyu készült, természetesen Limara receptje alapján.
Túrós batyu

Hozzávalók:

Tésztához:

– 60 dkg liszt

– 3,2 dl tej

– 1 tojás

– 1 tk só

– 3 ek cukor

– 8 dkg olvasztott vaj

– 2,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

 – 50 dkg túró

– 2 ek búzadara

– 4 ek cukor

– 1 cs vaníliás cukor

– 1 citrom reszelt héja (kicsit későn jutott eszembe, hogy nincs itthon citrom, ezért 1 ek citromlevet tettem bele helyette)

– 10 kg mazsola (ezt kihagytam, mi nem szeretjük)

– 2 tojás

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, egy tk cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a tojást, végül az élesztős tejet. Bedagasztjuk a tésztát, tiszta konyharuhát kerítünk, ráterítjük a tálra, és langyos helyen duplára kelesztjük a tésztát.
Elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a citromhéjat, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan azt is hozzáforgatjuk a túrós elegyhez. 
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, négyzet alakúra nyújtjuk, kis négyzeteket szabdalunk belőle, ezek közepére egy – egy evőkanál tölteléket halmozunk, majd a négyzetek sarkát középen összefogjuk, és megcsavarjuk. Ez nagyon könnyűnek hangzik így leírva, de a valóságban nem túl könnyű a kivitelezés, én messze vagyok még a jó kivitelezéstől, de legalább lelkesen próbálkozom.
A batyukat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, konyharuha, újabb kelesztés, majd lekenjünk a tetejüket felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
Nagyon finom péksütemény, és sajnos nagyon gyorsan függőséget okoz..

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »