Gyömbéres csokiterrine eperpürével

Dübörög az eperszezon. Szebbnél szebb eperszemek ragadják meg tekintetünket a zöldségesnél, úgyhogy gyorsan magunkhoz ragadjuk pénztárcánkat, jó mélyen belenyúlunk, és máris büszkén nézegethetjük a zsákmányt a szatyrunkban. Én  is így jártam pénteken, kipakoltam az ínycsiklandozó epret a konyhaasztalra és elkezdtem töprengeni azon, hogy milyen formában tegyem múltidővé őszépségét.
Valami olyat szerettem volna kipróbálni, ami még nem volt, ezért elkezdtem lapozgatni a receptgyűjteményemet, és egy Nők Lapja Konyha magazin egyik képe azonnal megragadta amúgy nem túl szegényes fantáziámat, és habozás nélkül nekiálltam elkészíteni a finomságot. 

Gyömbéres csokiterrine eperpürével

Hozzávalók:

– 40 dkg étcsoki (nem mondtam, hogy fogyókúrás nasi lesz..)

– 20 dkg vaj

– 1 tk őrölt gyömbér

– 4 dl habtejszín

– 25 dkg epr

– 2 tk méz

– 3 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

A csokit összetörjük, hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ha megvan, hozzáadjuk az őrölt gyömbért, és hagyjuk hűlögetni.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt csokikrémhez. Fogunk egy őzgerincformát, kibéleljük folpackkal, és beleöntjük a masszát, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük (nincs rájárás, tényleg állnia kell!).
Elkészítjük az eperpürét. Nagyon bonyolult műveletre kell felkészíteni magunkat lelkileg: az epret felkockázzuk,  hozzáadjuk a mézet és botmixerrel pürésítjük. Tálkába öntjük, és a csokiterrine mellé tesszük éjszakázni.
Másnap fogunk egy szép nagy tálcát reáborítjuk a csokiterrine-t, jól megszórjuk kakaóporral, majd felszeleteljük, és a szeleteket megöntözzük az eperpürével.
Nem kicsit tömény, de nagyon finom!
 Jó étvágyat!

Tovább a blogra »