Szent Kelemen torta

Az utóbbi időben nagyon rákaptam a tradicionális angol receptekre. Miért? Mert finomak, viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és nem hétköznapi az ízviláguk. A BBC Good Food magazinban találtam meg a legújabb “áldozatot”:  a Szent Kelemen tortát. Egy hagyományos brit desszertről van szó, az alapja egy kekszmorzsa, amelyre egy narancsos-citromos  pudingkrém kerül, a tetejét pedig tejszínhab díszíti.
Szent Kelemen torta (St. Clement’s pie)

Hozzávalók:

A tortaalaphoz:

– 25 dkg zabkeksz

10 dkg burgonyapehely

– 10 dkg olvasztott vaj

-14 dkg porcukor

A töltelékhez:

– 1 tojás

– 4 tojássárgája

– 2 tubus sűrített tej

– 3 citrom reszelt héja és leve

– 2 narancs reszelt héja és leve

A tetejére:

– 1,5 dl tejszín

– 10 dkg görög joghurt

– 4 ek porcukor

– citrom és narancshéj a díszítéshez

Elkészítés

Egy kerek piteformát kivajazunk. A kekszet összetörjük (kinek mi tetszik: én mozsárban tettem ezt, de persze be lehet zacskózni a kekszet és neki lehet esni a sodrófával), egy tálban elkeverjük a kukoricapehellyel. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot és az olvasztott vajat, összedolgozzuk, és a kekszes morzsával kibéleljük a piteformát. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 percig sütjük.
Elkészítjük a tölteléket: egy tálba tesszük a tojást és a tojássárgákat, mixerrel fehéredésig habosra keverjük. Ekkor kézi habverővel elkeverjük benne a sűrített tejet, a citrushéjakat és a gyümölcslevet. A keveréket ráöntjük a kekszes alapra és 160 fokos sütőben 20 percig sütjük. Kihűtjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap reggel a tejszínt lágyan felverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a porcukrot, rásimítjuk a torta tetejére, díszítésként megszórjuk citrom és narancshéjjal, majd felszeleteljük, és behabzsoljuk.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »