Házi krémtúró

Gyermekkorom kedvenc nasija a dobozos krémtúró volt, amelyből mindig gyorsított ütemben tüntettem el a beltartalmat. Ma is lehet hasonlót kapni a boltban, de az íze közel sem ugyanolyan, mint amire olyan szívesen emlékszem vissza. Amikor a Nők Lapjában megláttam a vaníliás házi krémtúró receptjét, elemi erővel tört rám a vágy, hogy ezt a kis finomságot most és azonnal elkészítsem. Bár kicsit tartottam attól, hogy az íze nem lesz az igazi, szerencsére pozitívan csalódtam: nagyon finom volt, és prousti hatást gyakorolt rám: belemélyedtem a családi fényképalbumokba, és jót nosztalgiáztam múlt ifjúságom tündértaván..
Próbáljátok ki ti is ezt kis retró édességet, mert igaz, hogy múlnak a gyermekévek, de van mégis csillagfényű álomvilág, amit egy finom falattal mindig vissza lehet idézni…
Vaníliás krémtúró

Hozzávalók:

– 4 tojássárgája

– 10 dkg cukor

– 4 dl tej

– 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)

– 50 dkg túró

– 10 dkg mazsola (mi nem szeretjük, ezért kihagytam belőle)

Elkészítés

Nem sokkal bonyolultabb, mint levenni a dobozt a bolt polcáról, de összehasonlíthatatlanul finomabb:  a tojássárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliát. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsük sűrűsödésig a vanílíakrémet. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a túrót. Kapjuk elő a botmixert, és pürésítsük a keveréket. És ennyi, készen vagyunk: kis bögrékbe vagy poharakba kanalazzuk a túrókrémet, egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap reggel pedig behunyt szemmel, lassan befalatozzuk.

Jó étvágyat!

 
Tovább a blogra »