Narancsos kuglóf

Szomorúan hallgattam az időjárás előrejelzésben, hogy véget ér a még el sem kezdődött tavasz. Újra jön a hideg, szomorú idő. De legalább volt néhány szép napunk, nem igaz? Amikor a múlt héten kisütött az első napocska, egyszerűen muszáj volt egy nyarat idéző kuglófot sütnöm (miért pont kuglófot? miért ne?). Elővettem A nagy kuglófkönyvet, és nem kellett sokat keresgetnem: első pillantásra szerelembe estem a narancsos kuglóffal, tehát szépen nekiálltam és megsütöttem. Majd mind megettem (némi családi segítséggel, természetesen).  
Jöjjön egy kis napfény, mielőtt a szürkeség homályába vesznénk:

Narancsos kuglóf

Hozzávalók:

– 4 tojás

– 17 dkg cukor

– 25 dkg puha vaj

– 1 cs vaníliás cukor

– egy csipet só

– egy citrom reszelt héja

– egy narancs reszelt héja

– 4 ek citromlé

– 11 ek narancslé

– 30 dkg liszt

– 1 cs sütőpor

– 12 dkg porcukor

Elkészítés

A kuglófformát kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből és a cukor feléből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat, majd 3 ek citromlevet és 10 ek narancslevet. 
Egy tálban elkeverjük a lisztet és a sütőport, és hozzáadjuk a tojásos masszához, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is. A tésztát a kuglófformába öntjük, és kb. 45- 50 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A kuglófot egy rácsra borítjuk, kicsit hagyjuk hűlni, addig elkészítjük a nagyon bonyolult mázat: a 12 dkg porcukrot elkeverjük 1 ek citromlével és 1 ek narancslével. A mázzal bevonjuk a kuglófot, megvárjuk, míg kihűl, aztán bőszen befalatozzuk.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »