Kásaszömes szuszoga

Miszuga? Szuszoga!

Lánykori nevén mákos köles. Két okból került a tányérra: egyrészt odavagyok a régi receptekért, másrészt pedig éppen lejárni készült a köleskészletem. Nagyanyáink konyhája szerintem nagyon izgalmas volt: gyakorlatilag a semmiből is nagyon finom dolgokat tudtak készíteni. Naná, hogy keresem-kutatom a régi recepteket, nem kell mindig a haute cuisine, az otthon melegét árasztó finomságokat igenis meg kell becsülni! 
Nagyon rákaptam a Vidék íze c. újságra, ami tele van ilyen régi, számomra meglepő hozzávalókat tartalmazó receptekkel. Ezt is ott találtam, és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon finom!
Kásaszömes szuszoga

Hozzávalók:

– 50 dkg köles

– só

– 30 dkg darált mák

– 20 dkg porcukor

– 10 dkg vaj

Elkészítés

A kölest alaposan megmossuk, majd 2,5-3-szoros mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy jénait kivajazunk. A megfőtt kölest egy nagy tálban összekeverjük a porcukros mákkal. Belekanalazzuk a jénaiba, közben folyamatosan locsolgatjuk az olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.

Ennyi, egyszerű , mégis különleges!

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »