Szalagos farsangi fánk

tt a farsang, áll a bál! Bizony, állt

nálunk a bál múlt hétvégén. Ugyanis azt vettem a fejembe, hogy amerikai

fánkot fogok sütni. Nagyon rákészültem, ámde valamiért nem kelt meg a

tészta, ment a kukába (ízes angol nyelvű szidalmak közepette). Most mi

legyen? Nekem fánk kell és most! A válságnak ennek a nehéz pillanatában

jutott eszembe, hogy még tavaly készítettem egy nagyon finom szalagos

fánkot. Nosza, elő a receptet, újrázzunk! Nos, tisztelettel jelentem,

hogy az újrázás remekül sikerült, a fánk nagyon finom volt és nagyon

gyorsan el is fogyott..

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt

– 5 púpozott ek porcukor

– 1 egész tojás

– 3 tojássárgája

– 7 dkg olvasztott vaj

– 0,5 dl rum

– 3 dl tej

– 3,5 dkg friss élesztő

– 1 tk vaníliakivonat (itt kell megjegyeznem, hogy saját készítésűt használtam!) vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje

– 1 narancs héja reszelve (ennek hiányában én egy ek narancslevet használtam)

:A tálaláshoz

 – baracklekvár

– porcukor

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, kis cukrot keverünk bele,

belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Nagy tálba minden

hozzávalót beleteszünk, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha,

langyos hely, duplára kelesztés kb. fél óra alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval

kiszúrjuk. Konyharuhával letakar, fél órán keresztül keleszt. 
Nagy lábos kerítünk, sok-sok olajat teszünk bele, felforrósítjuk. 
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé

tesszük az olajba őket. Kis lángon kell sütni a fánkokat, különben

megégnek! Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percit, majd a másik oldalukra

fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig. A kisült fánkokat papírtörlőre

szedjük, így a felesleges olajat leitatjuk róluk.
 A közepébe lekvárt halmozunk, porcukorral meghintjük, áhítattal elfogyasztjuk.

A recept Mohától.

Jó étvágyat!

 

Tovább a blogra »