Bahama Mama

Ma a Bahama szigetekre utazunk.

A Boney M.-nek tetszett a hely:

A Magyarországnál hétszer kisebb területű szigetcsoport 690 szigete és több mint 2000 korallszirtje Floridától délkeletre található az Atlanti óceánban. A szigetek közül 29 lakott. Az ország nevét a “banántalan sziget” indián kifejezésből eredeztetik. Kolumbusz a szigetcsoport egyik szigetén, San Salvadoron lépett először Amerika földjére, 1492-ben. A volt brit koronagyarmat 1973-ban nyerte el függetlenségét.

A Bahamákon évente 3 millió turista fordul meg. Én még nem jártam arrafelé, de ami késik, az sosincs most ugyebár. Óceán, pálmafák, koktélok, relax. Idézzük meg ezt a hangulatot az alábbi sütivel:

Bahama mama

Hozzávalók:

– 35 dkg (igen, ennyi!) étcsoki apróra vágva

– 35 dkg puha vaj

– 2 csapott ek instant kávé

– 25 dkg finomliszt

– 1 késhegynyi só

– 10 dkg kókuszreszelék

– 15 dkg aszalt ananász, apróra kockázva

– 6 tojás

– 35 dkg cukor

– 1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)

A tetejére

– 0,5 dl kókuszlikőr (ha nincs, akkor rum is jó)

– 0,5 dl csokilikőr

– 0,5 dl rum

Elkészítés

Nos, ez bizony nem egy fogyókúrás süti. Ámde nagyon finom, úgyhogy kár kihagyni az életünkből.

A csokit, a vajat, és a  kávét egy tálba tesszük:

Nem semmi látvány, ugye? De igazán akkor csábít bűnre, amikor gőz fölött megolvasztjuk:

Ha el tudtunk szakadni a látványtól (és megálltuk, hogy csak egy kicsit kóstoljunk bele), akkor a lisztet, a sót, a kókuszreszeléket és a felkockázott aszalt ananászt egy külön tálban összekeverjük.
A tojásokat, a cukrot és a vaníliakivonatot (vaníliarúd kikapart magjait) robotgéppel összedolgozzuk egy nagy keverőtálban. Hozzáadjuk a kihűlt csokis keveréket (naná, hogy kitunkoljuk a maradékot!), majd a lisztes keveréket.
Egy közepes tepsit kivajazunk, kilisztezünk, sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd folpackkal lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a sütit jól megszurkáljuk egy hústűvel, és apránként megöntözzük a három ital keverékével (leírhatatlan látvány voltam, ahogy a három alkoholos üveggel rohangáltam a lakásban, atyám napokig ezen nevetett), hogy mindet magába szívja. 
Önmagában, kockára szeletelve is isteni finom, de fokozhatjuk az élvezeteket vaníliafagyival vagy vaníliaszósszal.

A recept a Stahl konyhája jubileumi számából.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »