Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf

Bizony, bizony a tejbegríz nem csak önmagában finom, hanem kuglóftölteléknek is!
A recept Tücsökbogártól.
Tegnap egyszerre tört rám a tejbegríz- és a kuglófevési roham, ezért logikus volt megkeresni a régen kinézett receptet, és elkészíteni az isteni finom kuglófot. Vacsi: tejbegríz, reggeli: kuglóf (stílszerűen fahéjas tejeskávéval). Élni tudni kell!

Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt

– 2,5 dkg élesztő

– 3 dl tej

– 8 dkg cukor

– 1 tk vaníliakivonat

– 1 tojássárgája

– 1 dl tejszín

– 5 dkg vaj

– 1 citrom reszelt héja

– csipet só

A töltelékhez:

– 0,5 dl tej

– 8 dkg búzadara

– 8 dkg cukor

– 1,5 tk őrölt fahéj

– csipet só

Elkészítés

A tejet mikróban meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhát kerít, tálat letakar, jóéjtpuszit ad a tésztának, és egy órára elküldi aludni.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt: minden hozzávalót beleteszünk egy lábosba, és megfőzzük. Barát(h)i tanács: készítsünk dupla adagot, és vacsira együnk fahéjas tejbegrízt, önsanyargasson más! 
A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, a fahéjas tejbegrízzel megkenjük:

A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket:

A fonatot kivajazott kuglóf formába tesszük, ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is:

Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tol, kb. 45 perc alatt készre süt (tűpróba!)

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »