Mit (t)együnk a konzervgombával? Ezt!

Találtam egy doboz konzervgombát a spájzban. Ez nem hangzik túl izgalmasan, ugye? Akkor dobjuk fel egy kicsit, hm? Ne egy átlag gombás izét készítsünk belőle, hanem kreatívkodjunk egy kicsit! Az egyik főzőkurzuson nagyon belezúgtam a shepard’s pie-ba, arra gondoltam, miért ne lehetne gombából készíteni egy ragut, rárakni a krumplipürét és együtt megsütni? Mivel nincsenek véletlenek, éppen mikor eljutottam idáig gondolatban, akkor lapoztam bele az aktuális Nők Lapja Konyhába, és mit találtam benne? 

Tárkonyos gombaragu krumplipüre alatt sütve

Hozzávalók:

– 1 fej vöröshagyma

 – 2 gerezd fokhagyma

– olívaolaj

– 50 dkg gomba (részemről egy konzerv gomba)

– 1 – 1 tk őrölt pirospaprika és tárkony

– só, bors

– 2 dl tejszín

A püréhez:

– 50 dkg krumpli

– 2 dl tej

– 5 dkg vaj

– só, bors

– 1 tojás

– 1 tk mustár

Elkészítés

A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, a pirospaprikát és a tárkonyt. 10 percig pároljuk a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. Felöntjük tejszínnel, néhány percig összeforraljuk. 
Közben hagyományos módon elkészítjük a krumplipürét (krumplit meghámoz, felkockáz, sós vízben megfőz, leszűr, vajjal együtt összetör, sóz, tejjel fellazít), annyival turbózzuk fel, hogy a kész pürében elkeverjük az egész tojást és a mustárt. 
Hőálló tálat előkeres, kivajaz. A gombás ragut beleborítja, rászedi a krumplipürét, 180 fokra előmelegített sütőbe betol, kb. 30 percig süt.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »