A répa rakva, jó!
Nem semmi, ahogy kinéz, ugye? És az íze, na, az tényleg nem mindennapi!
Részt veszek egy játékban
EDINÉL, ahol a finn konyhát kaptam feladatul. Már felkerült a blogra egy desszert, de a kutakodás közben annyira beleszerettem ebbe az receptbe, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nagyon jó döntés volt, mert valami egészen különleges ízvilághoz volt szerencsém: az édes, a sós, a kesernyés ízt egyszerre lehet érezni benne, egyik sem domináns. Valami ilyesmi lehet a finn lélek is: hűvös, hideg felszín, mélyben lappangó meleg tűz..
Ez az étel a finnek egyik hagyományos karácsonyi étele.
Finn karácsonyi rakott répa
Hozzávalók:
– 4 dl víz
– 1,5 dl rizs
– 5 dl tej
– 60 dkg sárgarépa
– 2 tojás
– 1 tk só
– fehérbors
– szerecsendió
Elkészítés
Felforraljuk a vizet egy lábosban. Beletesszük a rizst, addig főzzük, amíg felszívja a vizet. Majd hozzáadjuk a tejet, és megfőzzük a rizst (ez nem csak tejberizsnek néz ki, ez az is!). Közben megtisztítjuk a répákat, annyi vízzel, amennyi elfedi, feltesszük főni, ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük.
A megfőtt rizshez hozzáadjuk a répapürét, a tojásokat és a fűszereket. Alaposan összekeverjük, és egy vajjal kikent jénaiba töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Vigyázat, ízorgia!
A recept INNEN.
Jó étvágyat!