Házi diós kalács

Szép az idő, ugye? Élvezzük a nyárutó ajándékait: kellemes meleg idő, jókat lehet sétálni a kutyussal (mi a meleg miatt sokáig nem voltunk, volt mit bepótolni), vagy jókat lehet beszélgetni a barátokkal.
Jólesne némi harapnivaló a baráti csevejhez, valami könnyű és finom?

Próbáljátok ki ezt:

Házi diós kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

– 40 dkg finomliszt

– egy csomag sütőpor

– 1 csipet só

– 22 dkg puha vaj (vajat hűtőből kivesz, kis tálkába tesz, mikróban néhány másodpercet melegít)

– 22 dkg cukor

– 1 tk vaníliakivonat (vagy egy 1 vaníliarúd kikapart belseje)

– 4 tojás

– 17,5 dkg tejföl

A töltelékhez

– 10 dkg dió, durvára vágva

– 6 tk barna cukor

– 1 tk őrölt fahéj

– 1 tk cukrozatlan kakaó

A fűszeres morzsához

– 8 dkg finomliszt

– 5 dkg dió, durvára vágva

– 4 tk barna cukor

– 1 nagy csipet sütőpor

– 1/2 teáskanál őrölt fahéj

– 1 késhegynyi só

– 5 dkg hideg vaj, apróra kockázva

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyérformát.
Először a fűszeres morzsát készítjük el: az első hat hozzávalók összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk.
A tésztához összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel felhabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, végül pedig fakanállal a sütőporos lisztet.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Már csak rétegezni kell: a forma aljára 1/3-ad rész tésztát simítunk, és rászórjuk a töltelék felét. Újrázunk. tészta, töltelék, a maradék tészta, majd a  tetejére a fűszeres morzsa.
Mi megtettük, amit kell, most a sütő jön: 50 percig dédelgeti a sütit, majd kihűtés után falatozható.

A recept a Stahl  magazinból.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »