Add már Uram, a nyarat!

Mit nekem te zordon Vérteseknek viharokkal vadregényes tája? (szép időnk van..)

Hová lettél, hová levél óh, nyaram ifjúsága? (valaki szóljon az időjárásnak, hogy nézzen már rá a naptárra, nyár eleje van!)

És mégis, nyárból számkivetve, lelkem sikoltva megriad: szabad-e írni Vértesek zord hegye alatt? (hát mi a fenét csináljak, most estem haza tornáról, meg sem tudok mozdulni, nem ehetek semmi nasit, marad a net..)

Kandallóm lángját fellobbantom (inkább kihagyom, kell a francnak a széndioxid-mérgezés..)

Jer hűséges ebem a lábamhoz telepedj iziben!(naná, hogy most rohant ki a kertbe..)

Bús lelkem fogva tartja zord időnk tele (fel kellett vennem egy felsőt, mert hangyányit fázom..).

Mivel űzzem el rosszkedvem telét? (valamivel fel kellene dobni ezt a kriptahangulatot..)

Elemózsiám mértékét felmértem (körülnéztem a hűtőben..)

Lelkem felvidulására, gyönge testem épülésére szamócát szereztem (torna után marad a gyümi, és csak egy kis adag epret találtam..)

Dicsőítsük a szamócát, mely megéve adja nekünk a reményt szebb időkre! (fincsi volt..)

Hogy ne csak én, hanem ti is felviduljatok, egyszerre két epres recept:

Epres quinoa:

Nem húzzunk a nózinkat! A quinoa nagyon fincsi, ha megfelelően felturbózzuk!

Hozzávalók:

– 3 1/2 dl tej

– 1 vaníliarúd

– 1 csipet só

– 15 dkg quinoa

– 20 dkg eper

– 4 evőkanál méz

– 1 evőkanál reszelt citromhéj (1 citrom reszelt héja)

Elkészítés:

Előző este összeforraljuk a tejet 5 dl vízzel, a vanília kikapargatott magjaival, az üres vaníliarúddal és a sóval. Hozzákeverjük a quinoát, és lefedve, néha megkeverve takaréklángon 25 perc alatt megfőzzük benne.

A megfőtt quinoából kiszedjük az üres vanílarúdat,és hozzáadjuk a mézet meg a citromhéjat, aztán elnegyedelve az epret. Elosztjuk tálkákban, és miután kihűlt, egy éjszakára a hűtőbe tesszük szundizni.

 A recept a Stahl-magazin különszámában jelent meg.

Na jó, adtunk az egészségnek, akkor most bűnözzünk!

Eper mousse torta

Hozzávalók:

Tésztához:

– 3 tojás

– 3 ek kristálycukor

– 3 ek liszt

– 1 tk sütőpor

Eper-mousse:

– 50 dkg eper

– 25 dkg mascarpone

– 3 dl habtejszín

– 12 dkg cukor

– 2 cs lapzselatin (12 lap)

Elkészítés:

A piskótához a három tojást és a 3 ek cukrot habverővel fehéredésig keverjük (robotgéppel, szálkás izomra vágyók kézzel). Kanalanként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet (na ne, három részletben rászóróm és ennyi..). Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A piskótát hűlni hagyjuk.

A krémhez az epret megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy mélyebb edénybe tesszük, rászórunk kb. 10 dkg porcukrot, egy ek citromlével meglocsoljuk, és néhány percig állni hagyjuk, majd összeturmixoljuk. A két csomag lapzselatint vízbe áztatjuk, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet, és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverünk a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverjük, és habverővel alaposan összedolgozzuk.

A mascarponét és a kemény habbá vert habtejszínt szintén az eperpüréhez keverjük. A kihűlt tortalapra ráöntjük az epermousse-t (a sütőpapírtól azért előbb szabaduljunk meg), majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet (kevésbé költőien: rázogat, ha kell néhányszor gyengéden asztalhoz csapkod).

Egy éjszakára irány a hűtő, másnap a torta tetejét csokiforgáccsal díszítjük.

Megcsodál, behamiz.

A receptet a fincsi.hu-n találtam.

Jó étvágyat! És irány a nyár!

Tovább a blogra »