Harmadjára sikerült összehozni, de azóta a család kedvence lett. Irtó rumlis időszak van mögöttem, semmi időm és energiám nem volt a sütögetésre, ámde egy napon szembejött velem ez a recept a Vidék ízében, és mindenképpen el akartam készíteni. Be is szereztem hozzá mindent, de elfelejtettem elolvasni a receptet, ezért nem tűnt fel, hogy a tésztát előző este el kell készíteni, és be kell tenni a hűtőbe. Ezen “apróság” miatt kétszer sem sikerült összehozni ezt a finomságot, mert az überkáosz miatt mindig elfelejtettem összedobni a tésztát, így aztán storno volt a süti. Ámde amikor végre sikerült utolérni magam, nagy nehezen elkészült ez a finomság, ami azóta nem tud lekerülni a család asztaláról, annyira belezúgtunk. Imádat van a köbön, és persze be kellett iktatni heti egy új tornát, hogy ne legyen túlságosan látszatja egyre inkább formálódó habtestemen ennek a mennyei nasinak, ami sajnos egyáltalán nem diétás, de hát valamikor bűnözni is kell, nem?
Csokis-diós kalács
Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 3 db tojás
- 1 dl langyos tej
- 1 tk só
- 1 citrom reszelt héja (ennek hiányában nálam egy kupaknyi citromlé)
- 2 ek hideg víz
- 10 dkg puha vaj
Töltelékhez:
- 15 dkg étcsoki
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor
- 1 tk só
- 15 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
Ennek a sütinek az elkészítése előző este kezdődik, úgyhogy kéretik nem elkövetni az én hibámat, és úgy készülni, hogy ez egy kétnapos buli lesz. Amúgy nem vészes a dolog, sima kalácstésztát készítünk, vágjunk is bele sebesen. Előkapjuk a kedvenc keverőtálunkat, belezuttyintjuk a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt, a sót, a reszelt citromhéjat (citromlevet), jöhet a 3 egész tojás, a tej, a víz és végül a puha vaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, cipót formázunk belőle, becsomagoljuk folpack-ba és már el is küldjük szundizni a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap reggel összeállítjuk a tölteléket. Egy kisebb tálba tördeljük a csokit, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, a kakaóport és a sót. Vízgőz fölött szépen összeolvasztjuk őkelméket, majd egy picit hagyjuk kihűlni, és betesszük a hűtőbe pihenni egy rövid időre, hogy egy kicsit megdermedjen. Közben célszerű kivenni a hűtőből a tésztát 15-20 percre, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Minden hozzávaló készen van, már csak össze kell állítani a kalácsot. Lisztezett felületen téglalapot nyújtunk a tésztából (ha egy nagy kalácsot szeretnénk, akkor egy részletben, ha két kisebbet, akkor kettőben, kinek hogy tetszik), egyenletesen megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a durvára vágott dióval. Jó szorosan feltekerjük, aztán jön a fondorlat, amitől ilyen jól fog kinézni a cucc. Éles késsel hosszában félbevágjuk, majd a fél rudakat óvatosan összefonjuk, hogy minél kevesebb értékes töltelék távozzon belőle idő előtt. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, beleügyeskedjük a kalácsot, és meleg helyen 1 órát kelesztjük (jó munkához idő kell!). Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe (célszerű lefedni alufóliával, amit a felénél leveszünk róla, hogy ne égjen meg a teteje), ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Óriási akaraterővel megvárjuk, amíg langyosra hűl, aztán szeleteljük és habzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: