GasztroBaráth

Gesztenyés szelet

Van az úgy, hogy a hűtő eljegesedése felülírja a heti sütitervet. Teljesen mást gondoltam elkészíteni nasinak, azonban amikor reggel hazaestem tornáról, azzal kellett szembesülnöm, hogy a hűtőt le kell olvasztani, melynek eredményeként viharsebesen ki kellett ötlenem, miként kerüljön felhasználásra az időközben felolvadt gesztenyemassza. Szerencsére mindig tele van a konyhaasztal receptes újságokkal, amelyekből inspirálódni szoktam, így néhány percen belül bele is szerelmesedtem egy pudingos-tejszínes-piskótás variációba, amelyet a Nők Lapja Konyhában találtam. Gyorsan megvan, nem kell vele túl sokat pepecselni, és még finom is. Kell ennél több?

Gesztenyés szelet

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 6  db tojás
  • 12 dkg cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer, nálunk sorbittal készült)
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg liszt

Krémhez:

  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg  puha vaj
  • 20 dkg gesztenyemassza

Tetejére:

  • 1,5 dl tej
  • 1 db habpor (az eredeti receptben 6 dl habtejszín és 2,5 dkg porcukor szerepelt, de a család ezt a változatot jobban szereti)
  • tortadara a díszítéshez

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, aztán óvatosan belekeverjük a tojássárgájákat. Egy kis tálban összekeverjük a kakaóport, a lisztet és a sütőport,  ezt az elegyet is hozzáadjuk, és már meg is vagyunk a tésztával. Előkapunk egy közepes tepsit, kibéleljük sütőpapírral (lehet persze vajazni és lisztezni is, de én utálom utána súrolgatni a tepsit, ezért maradok a sütőpapírnál), beleöntjük a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk, és már tolhatjuk is bele a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Amíg a piskóta hűl, nekiesünk a krémnek. 1 dl tejben csomómentesre keverjük a pudingport, a maradék 3 dl tejet összeforraljuk a cukorral, belekeverjük a tejes pudingport, és sűrű krémet főzünk belőle néhány perc alatt. Hagyjuk kihűlni. A puha vajat kikeverjük a gesztenyemasszával egy kisebb tálban, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és egy robotgéppel habosra keverjük. A krémet rásimítjuk a piskótára, és néhány órára (legjobb egész éjszakára) elküldjük a hűtőbe szundizni, hogy összeérjenek az ízek.

Már csak annyi a dolgunk, hogy a tejbe beleszórjuk a habport (vagy a tejszínhabba a porcukrot, kinek mi tetszik), robotgéppel kemény habot verjünk belőle, ráhalmozzunk a krém tetejére, megszórjuk a cuccot tortadarával, és már készen is van finom nasi. Szeleteljük, habzsoljuk. Egyszerű, de nagyszerű finomság.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!