Erről a sütiről csak annyit mondanék, hogy amikor először elkészült nálunk, csak egy szeletet tudtam enni belőle, a többi olyan viharsebesen elpárolgott, hogy esélyem sem volt lefotózni. Másodjára már bevezettem a vasszigort, a családtagok kizárólag csak azután kezdhettek bele a habzsolásba, miután megörökítettem őkelmét. Az elővigyázatosság indokolt volt, hiszen tegnap készült, és mára már morzsa sem maradt belőle. Vagyis nagyon bejött nekünk a mama almás pitéje, amelynek a sztorija a következő: apukám almás pitét szeretett volna enni, és miután a párja égre-földre megesküdött, hogy az anyukája változata verhetetlen a műfajban, elfogadásra került a javaslat. Ezután a mama felhívásra került, melynek során a recept olyan sormintában került rögzítésre, hogy übergyorsan legenda lett, annyira sok megjegyzést kellett fűzni hozzá, hogy követni tudjuk. Na de a lényeg az, hogy a mama almás pitéje tényleg isteni finom, imádjuk, amikor lehet, készítjük és esszük:-)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg zsír (emberemlékezet óta nem volt nálunk itthon zsír, csak ezért a receptért szereztük be és nem bántuk meg)
- 2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
- 1 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 2 tk fahéj
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagyobb tálba zuttyintjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a tojást. Mehet hozzá a zsír, majd jól összemorzsoljuk az egészet. Érkeztetjük az élesztős tejet, ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr, ha még szükséges, hozzáadjuk a tejfölt is. Akkor vagyunk jók, ha egy nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Tiszta konyharuha, fél óra pihi.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük. A reszelt almát (ami csak soknak néz ki, de nagyon gyorsan össze fog esni, ezért kell belőle egy ilyen szép nagy adagot használni) egy nagyobb serpenyőbe tesszük, mehet hozzá a fahéj és a cukor, pár percig kevergetjük és rotyogtatjuk. Ekkor jön egy újabb házi fondorlat: a kész cuccost szűrőedénybe tesszük és lecsepegtetjük, hogy ne ázzon szét a sütink. (A levet kéretik nem kiönteni, hanem egy későbbi időpontban meginni!)
Az érdemi melóval meg is lennénk, már csak az összeállítás van hátra. Előkapjuk a kedvenc pitesütőnket és jól kivajazzuk. A megkelt tésztát kettőbe vesszük, az egyik felét olyan nagyságúra nyújtjuk, amekkora a sütőalkalmatosság, melynek az aljába beleügyeskedjük a kinyújtott tésztát és villával jól megszurkáljuk. Ezután jöhet a töltelék, jól beletapicskoljunk és egyenletesen elsimítjuk rajta. Kinyújtjuk a tészta másik felét, rátesszük a töltelékre, a változatosság kedvéért őt is jól megszurkodjuk a villával. És ennyi, mehet is a süti a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Vigyázat, azonnali függőséget okoz!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: