GasztroBaráth

Csokis-diós banánkenyér

Nincs világvége, ha egy pöttyet elég a sütőben a süti teteje, ilyenkor egy kicsit kreatívkodni kell, és máris be lehet gyűjteni az elismerő pillantásokat a szép küllemért, amit minimál ráfordítással varázsolni lehet a kiinduló állapotból. Velem konkrétan az történt, hogy amikor kivettem a sütőből a banánkenyeret, kicsit fekete volt a teteje és az oldala a sütinek, így valamit viharsebesen ki kellett találnom, hogy ínycsiklandozóvá tegyem őkelmét. Körülnéztem a spájzban és a mélyhűtőben, és máris megszületett a megoldás: tortabevonóból csokiréteg kerül a fekete rétegtől gondosan megtisztogatott felületre – mocsok meló, de ez van – , majd a tetejére egész dió és darált dió (ez utóbbi apukám párjának ötlete volt). Pár perc és íme, a kissé elcsúfult sütiből igazi szépség lett, amiből már alig van mutatóban. Ahhoz képest, hogy egyáltalán nem terveztem semmit sütni a hétvégén – a gyümisaliból kimaradt banánnal kellett valamit kezdeni, és mivel jól meg vagyok fázva, ezúttal csak valami gyors összedobós jöhetett szóba, így az aktuális Vidék ízében talált banánkenyér receptre esett a választásom némi töprengés után – , egész jó eredmény szerintem.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2 db banán
  • 1 ek citromlé
  • 4 db tojás
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 tk mézeskalács fűszer
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg durvára vágott dió

Tetejére:

  • 1 nagy tábla tortabevonó
  • egész dió
  • darált dió

Elkészítés:

A banánkenyérben az a jó, hogy percek alatt összedobható és gyakorlatilag bármivel variálható. Ezúttal a mélyhűtőben talált dió lett a főszereplő, de a mézeskalács fűszernek köszönhetően isteni illatokban úszott a konyha, miközben sült a finomság. Na de elég a szócséplésből, melózzunk! A banánokat meghámozzuk, egy kisebb tálba karikázzuk, meglocsoljuk a citromlével, majd botmixert ragadunk és annak rendje és módja szerint pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.  A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a mézeskalács fűszerrel. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a durvára vágott diót is. És már csak annyi a dolgunk, hogy a vajas elegyhez előbb hozzákeverjük a banánpürét, majd  felváltva hozzáadjuk a lisztes cuccot és a fehérjehabot, végül a tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formában, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

A kihűlt sütit sütőpapíros tálcára tesszük, majd nekiállunk a díszítésen ügyködni. A tortabevonót kevés étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd szépen bevonjuk vele a süti tetejét és oldalát. Ezután szabadon szárnyalhat a fantáziánk, én egész dióval dekoráltam a tetejét, de kinek mi tetszik. Hamar megvan, isteni finom, és remekül fel tud dobni egy unalmas hétvégét. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!