Avagy karácsonyi maradékhasznosítás a köbön. Merthogy minden hozzávaló a karácsonyra felhalmozott készletekből való, amelyek most újjászülettek egy isteni finom étekben, amely viharsebesen elkészíthető, ámde mégis különleges ízélményt tud nyújtani. A receptet az aktuális Vidék Íze újságban láttam meg, és amikor végigfutott a szemem a hozzávalók listáján, tudtam, hogy 1. nekem ez kell, nem majd, hanem most, 2. tökéletes lehetőséget ad a hűtőben és a mélyhűtőben sorsukra várakozó maradékok felhasználására. Így történt, hogy a mai nyugis vasárnapon elkészítésre került ez az extrémnek tűnő, valójában pofonegyszerű étel, úgy, hogy saját szánk ízére hangoltuk az alapreceptet. Szeltük, ettük, imádtuk.
Hozzávalók:
- 1 zacskó (50 dkg) mirelit nudli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg sonka
- 40 dkg mirelit zöldborsó
- 4 dl főzőtejszín
- 1,5 dl tej
- 4 db tojás
- 6 evőkanál vaj
- szerecsendió
- só, bors
- tetejére: reszelt parmezán
Elkészítés:
A sonkát vékony csíkokra, a vöröshagymát karikára vágjuk. Ezzel az előkészületekkel meg is volnánk, térjünk rá a lényegi tevékenységekre. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megdinszteljük rajta a hagymát és a sonkát (Bónusz tipp: mi a reggelire kisütött sonka serpenyőjében végeztük el ezt a fázist, így adtunk még egy ízbombát a finomsághoz). Mehet hozzá a nudli és a mirelit borsó, összekever, fedővel lefed, néhány percig együtt süt.
Közben egy nagyobb tálat ragadunk és gyorsan összekeverjük benne a tojásokat, a főzőtejszínt és a tejet. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, bőszen kóstolgatjuk, amíg elég ízesnek minősítjük.
Egy sütőtálat kivajazunk, az aljára teszünk egy keveset a tojásos elegyből, majd reáhalmozzuk a nudlit keveréket, egyenletesen meglocsoljuk a maradék tojásos cuccal, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, szeleteljük, megszórjuk reszelt parmezánnal és gátlások nélkül irigyeljük magunkat őfinomságáért.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: