GasztroBaráth

Kakaós álom

Apukám párja álmodta meg ezt a sütit, tegnap készült belőle a prototípus, ami olyan sikert aratott a családon belül, hogy ma elkészült az egész tepsis változat. Tegnap reggel ugyanis apukám párja úgy ébredt, hogy márpedig ő most és azonnal elkészíti a család kedvenc sajtos hajtoványából a kakaós változatot is. Kísérletképpen az újabb adag sajtos finomság harmadából elkészült a csokis nasi, amely viharsebesen elpárolgott, így eldőlt, hogy még ma elkészül az egész adagos változat, mert ugye kis adag nem adag. El is készült, lehet fogadásokat kötni, hogy a mindjárt esedékes vacsora után mennyi marad belőle…

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl olaj

Töltelék:

  • emberes adag nesquick (vagy kakaópor és cukor)
  • cukor (nálunk édesítő)

Tetejére:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

Semmi extrára nem kell készülni, nem macerásabb a dolog, mint egy kakaós csiga. 0,5 dl tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és türelmesen megvárjuk, amíg felfut. Egy kelesztőtálba tesszük a lisztet (stréberek szitálhatják, én ehhez túl lusta vagyok), elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, mehet hozzá a maradék tej, az élesztős tej és az olaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nem túl vékonyra nyújtjuk, jól megszórjuk nesquick-kel és cukorral, majd vastagon feltekerjük, mint a bejglit. És most jön a fondorlat. A feltekert tésztából trapézokat vágunk imigyen:

A trapézokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tiszta konyharuha, újabb 45 perc kelesztés. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy jól megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és már tolhatjuk is be a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol rekordidő, kb. 10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, egy pohár tejjel vagy teával mennyei reggeli vagy vacsora.

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 50 dkg liszt kell bele, javítottam, köszönöm:-)

  2. Gabriella Lukács says:

    jól néz ki, csak a receptből hiányzik a liszt mennyisége

  3. Kuglics Marianna says:

    Biztos nagyon finom lehet, de mennyi liszt kell bele?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!