GasztroBaráth

Calzone

Pizzára készültünk, csak nem volt itthon elég sajt és mivel lusták voltunk kocsiba ülni, hogy vegyünk, ezért újraterveztünk. Mert végülis a calzone is pizza, csak a formája más, és ilyen még úgysem volt, úgyhogy ideje volt kipróbálni ezt is. Én már egy hónapja készültem egy jó kis hawai pizzára, így ragaszkodtam hozzá, hogy a már korábban beszerzett ananász- és kukoricakonzerv is felhasználásra kerüljön, ezért igencsak gigaméretű calzonék születtek, de nem kell miattunk aggódni, holnapra morzsa sem marad ebből a finomságból. Nem macerásabb, mint egy “normál” pizza, és rá lehet pakolni mindent, amit a hűtőben találunk, így maradékhasznosító ötletnek sem utolsó. Meg amúgy is úgy finom, ahogy van, és laktató is, úgyhogy ezt a bejegyzést is teli pocakkal vagyok kénytelen klaviatúrára vetni…

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 cs instant élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 1 cs bolognai szósz
  • reszelt sajt
  • mozzarella
  • hawai pizzához: gépsonka, ananász, kukorica
  • bármi, amihez kedvünk van, nálunk bacon és paprika volt műsoron

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztához egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, a cukorral és az élesztővel, mehet hozzá a langyos víz és az olívaolaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés.

Amíg a tészta keleget, elkészítjük a bolognai szószt, ami irtó bonyolult, 3 dl vízben addig főzzük a zacskóban tartózkodó szószt, amíg be nem sűrűsödik.

A megkelt tésztát tetszés szerinti darabra osztjuk (nálunk 9 calzone készült, hogy mindenkinek legyen 3 sajátja – tipp: szúrjunk fogpiszkálót a sajátunkba, hogy tudjuk, melyik a miénk – , de kinek hogy tetszik), egyenként kör alakúra nyújtjuk őkelméket, megkenjük a bolognai szósszal, megpakoljuk az általunk kiválasztott, apróra vágott feltéttel és jól megszórjuk sajttal:

És most jön a fondorlat: a tésztát félbe hajtjuk, villával jól lenyomkodjuk a széleit, sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, és már ehetjük is. Egy pohár tejjel/teával mennyei reggeli/vacsora.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!