GasztroBaráth

Kávés kocka

“Már megint egy szakácskönyv!”. Kinyit, felkiált: “ezt most megcsinálom!”. Hát, így történt, hogy apukám barátnője első pillantásra szerelembe esett ezzel a sütivel, ami olyan gyorsan lett a család kedvence, hogy rövid idő alatt már harmadik alkalommal készült el, hogy viharos sebességgel tűnjön el a pocakunkban. Az alaprecept a Csak a puffin szakácskönyvből származik, de időközben a saját ízlésünkhöz alakítottuk, és magunkat ismerve, ez még közel sem a végleges állapot, de most így szeretjük. Nálunk szorbittal készült, de az egyszerűség kedvéért az eredetiben szereplő porcukorral írtam meg a receptet. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg darált keksz
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg puha vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • egy kupica rum

Kávés krémhez:

  • 30 dkg puha vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 2 evőkanál darált kávé (vagy instant kávé, nekünk ez jobban bejött)
  • 2 kupica rum

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsoki
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg porcukor
  • durvára vágott dió díszítésnek

Elkészítés:

A kekszes tésztával kezdünk. Egy tálban összekeverjük a darált kekszet, a rumot, a kakaót és a porcukrot, majd elmorzsoljuk a puha vajjal. Végül hozzáadjuk a tejet, és begyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, begömbölyítjük, félretesszük.

A krémhez egy nagyobb tálban kikeverjük a puha vajat a porcukorral, a rummal és a darált kávéval (instant kávéval). Egy közepes tepsit kibélelünk folpackkal (hogy ne ragadjon bele a süti). Ezután a gyúródeszkára teszünk egy nagyobb folpack darabot, kinyújtjuk rajta az egyik tésztagömböt, és beleügyeskedjük a tepsi aljába. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet, majd a szintén folpackon kinyújtott másik tésztával lefedjük.

Már csak a csokimáz van hátra, essünk is neki gyorsan. Egy lábosban lassú tűzön összemelegítjük a tejszínt, az étcsokit, a vajat és a porcukrot. A csokis mázat egyenletesen eloszlatjuk a süti tetején, megszórjuk durvára vágott dióval és már toljuk is be a hűtőbe, ahol minimum két órát kell eltöltenie, hogy összeérjenek az ízek. Szeleteljük, eszegetjük és döbbenten konstatáljuk, milyen gyorsan fogy…

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!