GasztroBaráth

Beleszeretős karfiolleves

Nem igazán vagyok oda a levesekért, ezért eléggé fanyalogva fogadtam apukám barátnőjének ötletét, hogy legyen hétvégén karfiolleves. Miután kifejeztem aggályaimat a projekttel kapcsolatban, azt mondta, hogy ne aggódjak, ezt a levest szeretni fogom, mert ő jó győriesen fogja elkészíteni, vagyis tele lesz ízzel és zöldségekkel. Csendben megadtam magam a sorsnak, békésen végigkuktáskodtam a folyamatot, ami közben egyre kíváncsibb lettem, ugyanis elég hamar isteni illatok kezdtek terjengeni a konyhában. Aztán végre elkészült, apukámmal kaptunk mellé egy fincsi hajtoványt Limara szakácskönyvéből készítve, és miután kiálmélkodtuk magunkat a látványon, már ájultunk is elfelé a levestől, mert az bizony tényleg nagyon finom lett. Új családi kedvencet avattunk:-)

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (mi elég nagyot vettünk, nem használtuk fel az egészet, a maradékból rántott karfiol készült)
  • kevés olaj
  • 2 db közepes répa
  • 1 kis darab zeller
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • víz
  • 1 púpozott ek liszt + a csipetkéhez, amennyit a tojás felvesz
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 1 ek vegeta
  • 1 db leveskocka
  • néhány szem egész bors
  • 1 db kisebb paprika
  • 1 db kis chilipaprika
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk.

Egy nagy fazékban kevés olajat hevítünk. A répákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, ráhalmozzuk az olajra, majd ugyanígy járunk el a zellerrel és a fehérrépával is, mert ugye minél több a zöldség, annál finomabb lesz a leves, mint megtudtam. Kedélyesen főzögetjük, időnként megkeverjük.

A petrezselymet (muszáj elbüszkélkednem vele, hogy nálunk saját volt, egyenesen a kertből érkezett:-)) apróra vágjuk, mehet a zöldségekre, majd a karfiolrózsák érkeznek, és együtt dinszteljük őket tovább. Jöhet egy púpozott evőkanál liszt, egy csapott evőkanál piros paprika, aztán az egészet jól felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a nem kis mennyiségű cuccot. Sózzuk, hozzáadjuk a vegetát és a leveskockát, ízlés szerinti mennyiségű egész borsot, a kettévágott paprikát és a chilipaprikát egyben. Lefedjük, és addig főzzük, amíg minden meg nem fő (mivel jó munkához idő kell, ez kb. 2 óra).

Amikor már majdnem készen van, elkészítjük hozzá a csipetkét: egy tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk, majd kis golyócskákat gyártunk belőlük és szépen belepakoljuk őket a levesbe, ahol néhány perc alatt készre főnek. És ennyi, készen vagyunk, elzárjuk a gázt, megvárjuk, amíg egy kicsit kihűl, tálalunk, bőszen bekanalazzuk és irigyeljük magunkat.

Jó étvágyat!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lajos Fellegi says:

    ez a karfio es a zoldseg szetfol mint a sz


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!