Amikor reggel kiengedtem a kutyust, olyannyira elborzadtam a szomorú időjárástól, hogy két dolgot tettem meg azonnal: 1. lemondtam az edzést (nem vagyok büszke rá, de egyszerűen képtelen voltam rávenni magam, annyira elment a kedvem mindentől, van ilyen sajnos) 2. elhatároztam, hogy sütök egy lélekmelegítő sütit. Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy mi legyen az, ugyanis nemrégiben sikerült beleszeretnem a Csak a puffin szakácskönyvben egy gyümölcskenyér receptbe, ez jutott eszembe először és bölcsen hallgattam saját magamra. Az alaprecept egy pöttyet átalakításra került, került bele néhány apróság, ami csak úgy a kezem közé került a konyhában és a spájzban járva-kelve, így megszületett a saját verzióm. Most mit mondjak: isteni finom lett, és nagyon fogy…
Hozzávalók:
Tésztához:
- 13 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 23 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 7 dkg darált dió
- 8 dkg dióbél
- 10 dkg étcsoki
Tetejére:
- 1 tortabevonó
- pici olaj
- 2 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
Előkészítésképpen egy püspökkenyérformát kibélelünk sütőpapírral, a diót és az étcsokit durvára vágjuk, majd hozzálátunk az érdemi tennivalókhoz.
A puha vajat és a cukrot egy nagyobb tálba tesszük, turmixgépet ragadunk, és kellő határozottsággal habosra keverjük őkelméket. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a narancs héját és levét, miközben tovább dolgoztatjuk a gépet. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport és a darált diót.
A tojásos elegyhez adjuk a lisztes cuccot, fakanállal alaposan összekeverjük. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a durvára vágott diót és csokit is hozzáadjuk a tésztához, amit egyenletesen beleügyeskedünk a püspökkenyérformába és már tolhatjuk is be a 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Ezután egy kis szabadprogram következik, amíg kihűl a piskóta, aztán elkészítjük a csokimázat a tetejére. A tortabevonót pici olajjal gőz fölött megolvasztjuk, egyenletesen eloszlatjuk a sütin, megszórjuk a tetejét durvára vágott dióval. Megcsodáljuk a művünket, aztán legalább egy-két órára betoljuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek (az önuralom nagy erény, csak én nem gyakorlom, úgyhogy azonnal teszteltem a minőséget és csak utána tüntettem el a szemem elől őfinomságát). Szeleteljük, habzsoljuk. Egyszerű, de nagyszerű sütemény.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: