GasztroBaráth

Részeges szilvás kenyér

Ha már az ember lánya megdézsmálja apukája félve őrzött szilvapálinkáját, legalább valami különlegeset alkosson belőle, nem igaz? Masszív antialkoholistaként szeszes italt kizárólag sütéshez-főzéshez használok, a házi pálinkagyűjteményt pedig eddig csak távolról nézegettem, most viszont már hetekkel ezelőtt szóltam, hogy a szilvapálesz kell és kész, ezért a család kíváncsian várta, mi fog kisülni a legújabb agymenésemből. Jelentem, finom lett, meglepően kevés melóval sikerült egy nem hétköznapi desszertet alkotnom. A receptbe már nagyon régen beleszerettem a Street Kitchen oldalán, tűkön ülve vártam, hogy beüssön végre a szilvaszezon, tudtam, hogy ez lesz az első süti, amit el fogok készíteni ebből az alapanyagból. Elégedett vagyok, teli pocival veregetem a saját vállam ezért a nasiért:-)

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 17,5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 19 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1,75 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 22 dkg liszt
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 6 szem szilva

Sziruphoz:

  • 0,5 dl víz
  • 4 púpozott ek cukor
  • 0,6 dl szilvapálinka

Tetejére:

  • 4 ek mascarpone
  • 1 ek porcukor
  • pár szem szilva

Elkészítés:

Igazából csak egy felturbózott gyümölcsös kenyérről van szó, szóval nem kell parázni, kezdő konyhatündérek is nyugodtan belevághatnak az elkészítésébe. Kerítünk egy nagyobb tálat, beletesszük a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, kézi turmixot ragadunk és habosra keverjük őkelméket, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, végül mehet bele a tej is. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd az egészet szépen hozzáadjuk a tojásos elegyhez. És ennyi, a tészta már készen is van, már csak annyi a dolgunk, hogy egyenletesen beleügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába (tipp: ha a formát picit bevizezzük, és utána tesszük bele a sütőpapírt, nem fog elégni a sütni alja). A szilvákat kimagozzuk, negyedeljük, egyenletesen beleszórjuk a tésztába,  letakarjuk alufóliával (hogy ne égjen le a süti teteje) és már mehet is a cucc a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Ha már egy picit kihűlt a süti, elkészítjük azt a részt, amihez be kell izzítani a legütősebb hozzávalót, vagyis a szilvapáleszt. Egy kisebb edénybe öntjük a vizet, a cukrot és a szilvapálinkát, majd lassú tűzön összeforraljuk őket. A langyos szilvás kenyeret kivesszük a formából, megszurkáljuk egy fogpiszkálóval vagy késsel, aztán egy evőkanállal adagolva, szépen meglocsoljuk a sziruppal a sütit.

És még mindig nem vagyunk készen, de már nem sok van hátra. Egy kisebb tálban összekeverjük a mascarponét a porcukorral, az elegyet elsimítjuk a süti tetején. Néhány szem szilvát kimagozunk és kedvünk szerint díszítjük a krémet. Szeletel, habzsol. Isteni finom nasiság!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!