GasztroBaráth

Mázas fahéjas csiga

Ez a finomság a nagyon durván édes bűn kategóriába tartozik. Nagyon nem diétás, iszonyúan édes, viszont mennyei, úgyhogy évente egyszer-kétszer megéri elkárhozni érte.  A Street Kitchen oldalán bukkantam rá erre a vérlázítóan egészségtelen nasira (recept itt), és azonnal szerelembe estem vele. Igazából már múlt héten készült belőle egy adag, de mivel tönkrement a telóm, elvesztek a fotók, ezért feltétlenül újra le kellett gyártani őkalóriabombaságát, mert ugye jó kifogás sosem rossz. Amúgy semmi extra sincs benne, egy fahéjas csiga le van öntve mascarponés krémmel, ennyi és nem több, mégis egy felejthetetlen ízorgia a végeredmény. Azért most már leállok vele, mert végre elindultak lefelé azok a fránya kilók a sok edzésnek köszönhetően, nem hiányzik, hogy visszajöjjenek…

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 37,5 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 4 dkg puha vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 dkg őrölt fahéj

Mázhoz:

  • 12,5 dkg mascarpone
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 12,5 dkg cukor

Elkészítés:

Az elkészítés rendkívül egyszerű, csak a kelesztések miatt tart sokáig. Előkapunk egy kelesztőtálat, mehet bele a liszt, az élesztő, a cukor és a só, jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat és a langyos tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen téglalap formára nyújtjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalót, majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Bejgliszerűen, szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük és kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a csiguszokat. Tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. Ha letelt, már küldhetjük is befelé őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Amíg sülnek a fahéjas csigák, elkészítjük a mázat, azon a roppant bonyolult módon, hogy egy tálban kézi mixerrel összekeverjük a hozzávalókat.  Abban a szent pillanatban, amikor kivettük a sütőből a kész csigákat, egyenletesen rájuk kenjük a mázat. Legalább két óra kell, amíg összeérnek az ízek, célszerű előző este elkészíteni, és másnap reggel szigorúan csak egy-két darabot elfogyasztani belőle, mert tényleg nagyon édes. Nálam kedvenc lett.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!