GasztroBaráth

Nem akarom burgonyás pogácsa

Azok után, hogy már hajnalban kalácstésztát gyúrtam, eszem ágában sem volt még egy nasit sütni, pláne nem sósságot. De apukám barátnője belelapozott a Limarás szakácskönyvembe, és szerelembe esett a pogácsával, úgyhogy innentől kezdve nagyon nem volt vita, beindult a házi pékség. Mivel nem sima pogira fájt a háznép foga, ezért krumplis változat készült. Egyáltalán nem volt nehéz összedobni a cuccot, aztán persze hiába nem akartam őkelmét, azért csak ettem belőle egyet, aztán még egyet, aztán….

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg burgonya

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük, megtörjük, langyosra hűtjük.

A mikróban meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal és az összetört főtt krumplival. Mehet bele a tojás, a tejföl és az élesztős tej. Tésztát begyúr, fóliába csomagol, hűtőbe tesz legalább két órára (de akár egy egész éjszakára).

A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét óvatosan bevagdossuk vagy pohár aljával lazán végigpaskoljuk, mindegy, a lényeg az, hogy pofásan nézzen ki a pogi teteje. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogikat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 30 percre elküldjük pihizni őket. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Ha langyosra hűltek, már lehet is lakmározni belőlük.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!