Azok után, hogy már hajnalban kalácstésztát gyúrtam, eszem ágában sem volt még egy nasit sütni, pláne nem sósságot. De apukám barátnője belelapozott a Limarás szakácskönyvembe, és szerelembe esett a pogácsával, úgyhogy innentől kezdve nagyon nem volt vita, beindult a házi pékség. Mivel nem sima pogira fájt a háznép foga, ezért krumplis változat készült. Egyáltalán nem volt nehéz összedobni a cuccot, aztán persze hiába nem akartam őkelmét, azért csak ettem belőle egyet, aztán még egyet, aztán….
Hozzávalók:
Tésztához:
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 25 dkg burgonya
Tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, megtörjük, langyosra hűtjük.
A mikróban meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal és az összetört főtt krumplival. Mehet bele a tojás, a tejföl és az élesztős tej. Tésztát begyúr, fóliába csomagol, hűtőbe tesz legalább két órára (de akár egy egész éjszakára).
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét óvatosan bevagdossuk vagy pohár aljával lazán végigpaskoljuk, mindegy, a lényeg az, hogy pofásan nézzen ki a pogi teteje. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogikat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 30 percre elküldjük pihizni őket. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Ha langyosra hűltek, már lehet is lakmározni belőlük.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: