GasztroBaráth

Bolognai csiga

 

Mi a teendő akkor, ha a család egyik fele kakaós csigát szeretne vacsorázni, a másik pedig pizzásat? Nos, a megoldás végtelenül egyszerű: a csigatésztát kétfelé vesszük, az egyik felét jól megkakaózzuk, a másikba pedig bolognai szószos darált husit teszünk (amelynek az elkészítési ideje nettó kb. 10 perc). Így mindenki jól jár: a családi béke megőrzésre kerül, a finomságok pedig a pocikba. A maradék bolognai szószt lefagyasztjuk, és majd máskor felhasználjuk, vagyis az sem vész kárba. Kéretik óvatosan belekóstolni ebbe a házi miniízorgiába, mi helyből megettünk ketten egy tepsivel belőle. A tészta Limarától, a bolognai töltelék ötlete apukám barátnőjétől származik, akire “rossz” hatással vagyok, mert már magától is nekiáll kísérletezni az ízekkel.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertéshús (hentessel érdemes ledaráltatni)
  • 1 db bolognai szósz alap
  • 3 dl víz
  • kevés olaj
  • kevés reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk a mikróban, beleteszünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet (elvileg szitálni kellene, de eleget súlyzóztam a reggeli edzésen, úgyhogy kihagytam), elkeverjük a sóval és a cukorral. Mehet bele a tojás és a tojássárgája, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 45 perc pihi.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon megpirítjuk a darált húst, felöntjük a vízzel, hozzákeverjük a bolognai szószt és pár perc alatt készre főzzük. Kihűtjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, megszórjuk kevés reszelt sajttal és bejgliszerűen feltekerjük. Felszeleteljük, és a csiguszokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tiszta konyharuha, újabb 30 perc kelesztés. A csigák tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Durván jó!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!