GasztroBaráth

Kókuszkocka

A kókuszkocka lényege a tunkolás. Mert ugyebár az a legszebb része az egésznek, amikor a maradék csokikrémbe (mert mindig kell, hogy maradjon ez alap), az ember lánya szépen, komótosan belemártogatja az erre a célra félretett piskóta széleket, és jól megeszegeti. Nagyon nem diétás ez a változat, de óriási adag boldogsághormont szabadít fel, és erre nagy szüksége volt tegnap a ronda megfázás által megkínzott kicsiny lelkemnek. Ennek a finomságnak (na és persze a bödön mézes teának és pihenésnek) köszönhetően már sokkal jobban vagyok, és frissen, fiatalosan állhatok neki valami gyenge péksütinek, ami ellensúlyozni tudja ezt a tömény gyönyört.

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 3 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor (nálunk szorbittal készült)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek méz
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupaknyi citromlé)
  • 28 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 dl tej

A csokoládémázhoz:

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor (szorbit)
  • 6 ek kakaópor
  • 6 ek rum
  • 18 ek tej

A forgatáshoz:

  • kókuszreszelék

Elkészítés:
A számomra igazi kókuszkocka kizárólag mézes piskótából készül, hát ebből nem spóroltam ki ezt a hozzávalót, az biztos. Egy kis jénaiba tesszük a vajat, és megolvasztjuk a mikróban (persze a tűzhelyen is lehet, csak ez a megoldás egyszerűbb, én pedig halálosan szerelmes vagyok a mini jénai tálamba, ami pontosan erre a feladatra készült szerintem). Habosra keverjük a porcukorral (szorbittal), azután mehet hozzá a vaníliás cukor, a méz, a tojás és a reszelt citromhéj (citromlé). Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, és a tejjel váltakozva adjuk a cukros vajhoz.

Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.

Ha kihűlt a piskóta, nekiállunk a csokikrémnek. Egy lábosba tesszük a vajat, a porcukrot (szorbitot), a kakaót, a rumot és a tejet. Állandó keverés mellett felforraljuk, aztán jöhet a móka. A piskótát felkockázzuk (előtte a széleket szigorúan leoperáljuk róla, arra később szükségünk lesz!), a szeleteket jól megforgatjuk a csokimázban, aztán kókuszreszelékben, és már mehetnek is egy sütőpapíros tálcára. Ha elkészültek a kókuszkockák, a minőség ellenőrzés és a tunkolás kötelező! Vigyázat, gyorsan fogy!

 

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Balázs Margit says:

    A szorbit egyeseknél hasmenést okozhat,csak szólok előre.Érdemes más édesitószert próbálni.

  2. Péter Kiss says:

    Nekem biztos nem lenne tökéletes, mert fahéj nélkül nem lehet az. Amit a nagyanyám csinált anno, és amit mi is csinálunk a receptje alapján azóta is, nekem az a tökéletes. de annak a tésztájában fahéj is van…, és vagy 6 tojás… Nekem az a tökéletes. Sosem ettem olyan finom kókuszkockát máshol. Szerintem én vagyok birtokában a legfinomabb kókuszkockának. És azok a kockák abból a tésztából sokkal formásabbak. Szívesen megadom a receptet… (Mi a rumot is csak a már kész csokimázba tesszük, akkor nem illan el az alkohol, és finomabb, mint amikor korán tesszük bele.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!