GasztroBaráth

Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf

Ha az ember lánya úgy ébred, hogy fahéjas tejbegrízzel töltött kuglófot akar sütni, akkor azt is fogja tenni, akkor is, ha amúgy eszméletlen mennyiségű nasi található a házban. Fogalmam sincs, honnan jutott eszembe ez az utoljára sok-sok éve készült finomság (a recept innen), de kellett és kész. Úgyhogy reggeli után neki is álltam rögvest, és bár csöppet aggódtam amiatt, mert hangyányit túlkelt a tészta, de felesleges volt, mindenkinek ízlett a végeredmény a családban. Kicsit macerás elkészíteni, de ebben a hidegben úgysem nagyon lehet kültéri programot szervezni, úgyhogy nyugodtan lehet kísérletezgetni a konyhában.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor (nálunk szorbittal készült)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj (olvasztva)
  • 1 citrom reszelt héja (nem volt itthon, egy löttyintésnyi citromlével helyettesítettem)
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 8 dkg búzadara
  • 8 dkg cukor (szorbit)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés:

Igazából ez a kuglóf két kisebb kalácsból áll, vagyis az első lépés az, hogy összedobunk egy kalácstésztát. A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot (szorbitot), a vaníliás cukrot, a tejszínt, a citromhéjat (levet), az olvasztott vajat és végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, egy óra szundi.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt. A tejet a csipet sóval felforraljuk, egy kisebb tálban összekeverjük a búzadarát a cukorral (szorbittal), takarékra tesszük a lángot, hozzáadjuk a cukros búzadarát, az őrölt fahéjat és sűrűre főzzük. Én dupla adagot készítettem, így máris elkészült a vacsora is.

Na és most jön a fondorlat. A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, megkenjük a fahéjas tejbegríz felével. A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket. A kuglófformát kivajazzuk, és az imént elkészített kalácskát szépen beletuszkoljuk. A tészta és a tejbegríz másik felével ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt (ha valaki hozzám hasonlóan picit túlkelesztette a tésztát, ezt a lépést nyugodtan hagyja ki), majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kuglófot, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).  Mondtam, hogy van vele meló, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon finom!

 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!