GasztroBaráth

Tojás nélküli banánkenyér

Eredetileg lett volna benne tojás, csak én nemes egyszerűséggel elfelejtettem, de pótoltam fél tábla étcsokival. És nagyon finom lett a végeredmény, ebből is látszik, hogy a legjobb recepteket a véletlen szüli, és nem kell kétségbeesni, ha valami kimarad, hanem gyorsan körül kell nézni a konyhában, hogy mivel lehet meg nem történtté tenni a teljesen hétköznapi malőrt. A banánkenyér ötlete onnan jött, hogy nemrégiben olvastam Nigella legújabb szakácskönyvét, és azonnal eszembe jutott, hogy mennyire finom volt az a minimál banánkenyér, amit még évekkel ezelőtt sütöttem egyik korábbi könyvéből. Azonban ebben a hidegben egy kicsit fűszeresebb, otthonosabb ízekre vágytam, amit hamar meg is találtam Gizinél. A Sparban éppen le voltak árazva a banánok, úgyhogy közgazdász lelkem is repesett, hogy nem került csillagászati összegbe az anyagköltség, így semmi sem állt útjában a sütésnek, amelynek a reggeli edzés után azonnal nekiálltam. Aztán történt, ami történt, de mit ér az élet egy kis izgalom nélkül, nem igaz?

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg szorbit (porcukor)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 db banán
  • 10 dkg dió
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg étcsoki

Elkészítés:

A banánkenyérben az a jó, hogy percek alatt össze lehet dobni, mert igazából annyi a technológia, hogy a száraz anyagokat összekeverjük a folyékonyokkal, és már mehet is a sütőbe. Ennek megfelelően fogunk egy tálat, beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót, a mézeskalács fűszerkeveréket, ráreszeljük a narancs héját és jól összekeverjük. A diót apróra vágjuk, azt is hozzáadjuk a masszához, aztán mehet bele a szorbit (porcukor) és a vaníliás cukor is.

Előkapjuk a turmixgépet, belezuttyintjuk a tejet és az olajat, belekarikázzuk a banánokat, és szépen összeturmixoljuk őkelméket.  A banános elegyet hozzákeverjük a tésztához, és végül hozzáforgatjuk az apróra vágott étcsokit is.

Egy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és már küldjük is befelé a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, megszórjuk porcukorral, szeleteljük, és jól vállon veregetjük magunkat, hogy milyen ügyesek vagyunk, majd bezsebeljük a bókokat a családtól, miközben fancsali, mégis mosolygós képpel nézzük a finomság hűlt helyét.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!