GasztroBaráth

Márványos meggyes piskóta

  

Ebben a szomorú időben muszáj volt sütni valamit, hogy kicsit felviduljon az ember lányának a lelke. Atyám viharsebesen megoldotta ezt a hatalmas problémát, tegnap beállított 10 kg meggyel (amit egy élmény volt kimagozni, de most legalább tele van a mélyhűtő meggyel, a levéből pedig egy kis nyírfacukorral egészséges innivaló készült), úgyhogy ehhez az alapanyaghoz kellett keresni egy hamar elkészíthető receptet, mert akar a nyavalya a konyhában ácsorogni a konyhában, amikor előző nap két órán keresztül meggyet magozott azon a szent helyen és mindene fáj. Mivel régen ettünk sima mezei piskótát, nem törtem sokat a fejemet, mi készüljön a meggy egy részéből,  rövid idő alatt találtam is hozzá receptet a Nosaltyn, gyorsan el is készült, még gyorsabban fogy.

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 nagy ek kakaópor
  • 50 dkg  kimagozott vagy befőtt meggy 
  • 1 ek darált dió
  • porcukor a tetejére

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és kemény habot verünk belőle. Apránként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe belekeverjük a rászitált kakaóport (tényleg szitáljuk, mert különben csomós lesz!)

Egy nagyobb tepsi alját picit bevizezzük, sütőpapírt simítunk rá. Az egyik oldalára tesszük a sima tészta felét, mellé mehet a kakaós tészta fele, majd ismét sima és aztán kakaós tészta. Villát ragadunk, és jól megmárványozzuk, vagyis néhányszor végigkörözünk a villával a kétféle tésztában, nem kell túl sokszor, mert különben teljesen összekeveredik, és nem lesz szép mintás a piskótánk. És most jön a fondorlat. A meggydarabokat megforgatjuk kevés lisztben, mert így nem fog lemerülni a tészta aljára és nem nedvesíti be túlságosan a piskótát. Mivel atyám nem szereti a meggyet, nem a teljes tésztába került ebből a gyümölcsből, hogy ő is tudjon enni a desszertből. 

És ennyi, készen vagyunk, a többi a 180 fokra előmelegített sütő dolga, ahová teketória nélkül betoljuk a tésztát és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Megvárjuk, amíg langyosra hűl, megszórjuk a tetejét porcukorral, szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!