GasztroBaráth

Császárzsemle

Újabban nagyon rászoktunk a császárzsemlére, szinte minden hétvégén vásárolunk belőle a Sparban a reggelihez. Azonban a házi készítésű péksütinél semmi sem jobb, ezért nagyon megörültem, amikor az e havi Nők Lapja Konyhában találtam receptet, amelyben az egyetlen bonyolult dolog a formázás volt. Mivel ma amúgy is sütős-főzős napot tartottunk, őt is felvettük a menübe, és mivel jól sikerült, szerintem el fog még néhányszor készülni a továbbiakban. Egyszerű, gyors, finom, semmi extra, de mégis fel tud dobni egy dögunalmas vasárnapi reggelit.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + a formázáshoz
  • 1 tk só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl natúr joghurt
  • kb. 2 dl langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítés:

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőt, összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot, és lassan adagolva a langyos vizet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, elküld szundizni 1,5 órára.

A megkelt tésztát 8 felé vesszük. Lisztezett felületen mindegyikből hosszú, duci rudakat sodrunk, majd jön a neheze: a csavarás. Tehát a taktika: nemes egyszerűséggel csomót kötünk a hosszú tésztából, majd a két végét az aljára tapasztjuk, és ennyi volt, már sorakoztathatjuk is őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Még 30 perc pihi jár nekik konyharuhával letakarva, majd a felvert tojást összekeverjük egy tk vízzel, és szépen megkenegetjük velük a zsemléket. Már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!