Óriási rajongója vagyok a tiramisu műfajának, rengeteg verziót kipróbáltam már, ezért természetesen nagyon kíváncsi lettem, amikor apukám barátnője elmesélte, hogy ő teljesen másként készíti ezt a finomságot mint ahogyan én szoktam. Nem mascarponét használ, hanem vajkrémet, és a kávéba sem rumot vagy likőrt tesz, hanem tejet, és nem kakaópor kerül a tetejére, hanem csokireszelék. Nosza, próbáljuk ki ezt is! Így viharsebesen eldőlt az e heti desszert kérdése, tiramisupárbajra került sor, mindenki úgy készítette el a finomságot, ahogyan szokta. Nos, az eredmény természetesen döntetlen lett, mindkét verzió nagyon jól sikerült, az enyém itt olvasható, a vajkrémes változatot pedig e helyütt adom közre:
Tiramisu vajkrémmel
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 15 dkg cukor (nálunk sorbitból készült, de akármilyen édesítővel helyettesíthető)
- 25 dkg natúr vajkrém
- 1,5 zacskó habpor + 2 dl tej (vagy 4 dl habtejszín)
- babapiskóta
- 2 dl kávé + 0,5 dl tej+ cukor (édesítő)
- tortadara
Elkészítés:
A két tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral és vajkrémmel.
Egy tálban kemény habbá verjük a tejszínt, és, hogy legyen mit mosogatni, egy másik edényben habbá verjük a tojásfehérjét is. A tojásos krémbe óvatosan beleforgatjuk előbb a tejszínt, majd a tojásfehérjehabot. És az érdemi melóval meg is lennénk, már csak a rétegzés maradt hátra.
Egy nagyobb tál aljába simítjuk a krém 1/3-át, majd teszünk rá egy sor tejes-cukros kávéban megforgatott babapiskótát, jöhet a krém következő harmada, újabb kávéban forgatott babapiskóta, végül a maradék krém. És már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejét bőven megszórjuk tortadarával, és az egész cucc mehet is a hűtőbe néhány órára. Fagylaltos tálkákba adagoljuk a finomságot, és addig habzsoljuk, amíg lehet. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Nem mascarponét tesz bele, a rum helyett tejet használ, és nem kakaópor van a tetején, hanem csokireszelék.
Hmmm, akkor ez nem is tiramisu, hanem valami egészen más!
Javaslom adjatok neki nevet, ne csúfoljátok meg az olaszok nemzeti sütijét!