A hűtőtakarításnak megvan az a hatalmas előnye, hogy régen elfelejtett kincsek kerülnek újra a szemünk elé, amelyet természetesen viharsebesen magunkévá kell tennünk, vagyis gyorsított ütemben törni kell a buksit, hogy milyen formában kerüljön sor erre a cselekményre. Jelen esetben egy 50 dkg-os mirelit áfonya felhasználási formuláját kellett kiötlenem, és mivel nem volt kérdés, hogy süti lesz belőle, már csak azon kellett morfondíroznom, hogy ezen belül milyen nasiság készüljön. Időhiány miatt a lehető legegyszerűbb megoldást választottam: bevettem magam a nosalty-ra, és természetesen azonnal szerelembe estem egy tortával, így hamar eldőlt a hétvégi finomság kérdése. Bár nem túl nagy élmény ilyen hőségben bekapcsolni sütőt, mégis megéri ez a kis kellemetlenség, mert meglepően egyszerűen és gyorsan nagyon finom édességet varázsolhatunk az asztalra.
Joghurttorta áfonyával
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 db tojás
- 20 ek liszt
- 15 ek cukor (ezúttal nálam nem volt cél az egészséges finomság, de természetesen lehet használni édesítőt vagy nyírfacukrot is, és mindjárt kevesebb kalóriát kell majd letornázni)
- csipet só
- 5 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 cs sütőpor
- 20 ek tej
- 6 ek olaj
Krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 4 dl (görög) joghurt
- 6 ek porcukor
- 2 dkg zselatin fix
- 25 dkg (mirelit) áfonya
Tetejére:
- 25 dkg (mirelit) áfonya
Elkészítés:
A mirelit áfonyát felolvasztjuk, majd lecsöpögtetjük (kis lábas, tetejére szűrő, abba bele az áfonya, nem kell túlbonyolítani az életünket), hogy ne áztassuk el a sütit.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből, a cukorból és egy csipet sóból kemény habot verünk, egyesével hozzáadjuk a sárgájákat. Egy külön kis tálban (éljen a mosogatógép, aki majd jól elmossa helyettünk) összekeverjük a lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd az egész cuccot apránként hozzáadjuk a tojáshabhoz. Majd jöhet kis adagokban a tej és az olaj, és már készen is vagyunk a piskótával. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krém összeállítása sem agysebészet, a tejszínből és a porcukorból kemény habot verünk, hozzákeverjük a joghurtot és a zselatin fixet, majd az áfonya felét (óvatosan, kis adagokban adjuk hozzá a krémhez, hogy szép színe legyen), és már meg is vagyunk.
Ha kihűlt a piskóta, sütőpapírral bélelt tortatálra tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet, laza csuklóval megszórjuk a maradék áfonyával, és miután kigyönyörködtük magunkat a művünkben, gyorsan eltüntetjük a szemünk elől, hogy ne másszunk bele idő előtt, és egy éjszakára elküldjük a hűtőbe szundikálni. Másnap reggel szeleteljük és habzsoljuk. Egyszerű, de nagyszerű finomság, biztos nem lesz hosszú életű nálunk…
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: