GasztroBaráth

Csokis diótorta

Itt a húsvét, itt van újra, és persze össze kell dobni valami sütit, mert anélkül nem ünnep az ünnep. Idén nem én alkottam, pusztán kuktáskodtam, de a végeredmény természetesen olyan finom lett, hogy már csak pár szelet árválkodik a hűtőben ebből a szép kis tortából, de már nem sokáig, mert nagyon rájárunk. A recept apukám barátnőjétől származik, semmi fakszni, az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik ez a finomság, aminek akkora sikere volt, hogy felvettük a családi receptúrába. 

Csokis diótorta

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 8 dkg darált dió
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • kevés citromlé (vagy egy fél citrom héja)

Krémhez:

  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 cs csokoládés pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítő

Tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 1,5 ek porcukor
  • tortadara

Elkészítés:

Egy kis tálban hozzákeverjük a liszthez  a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket elkezdjük habbá verni  a csipet sóval és kevés citromlével (célszerű robotgépet használni, de aki bicepszre akar gyúrni, nekieshet nyugodtan a kézi habverővel), közben kanalanként hozzáadjuk a cukrot, aztán egyesével a tojássárgájákat is. Ezután fakanalára váltunk, hozzáforgatjuk a darált diót (hogy ne törjük össze a habot) és már csak a sütőporos lisztet kell hozzáadunk a masszához, és készen is vagyunk a piskótával kapcsolatos érdemi munkával. Sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, beleügyeskedjük  a tésztát, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 20 percig hagyjuk békésen sülni (ha előbb kinyitjuk a sütőajtót, össze fog esni a piskóta, vagyis nem kellene zaklatni szegényt idő előtt), majd kivesszük, tűpróba (süti közepébe beleszúrunk egy fogpiszkálót, ha nem ragad rá semmi a tésztából, akkor jók vagyunk, ha nem, akkor egy picit még sütni kell a piskótát), majd még 5 percre visszatoljuk a sütőbe a cuccot, és akkor lesz megfelelő állagú a sütink.

Amíg a piskóta hűl, nekiesünk a krémnek. A pudingport csomómentesre keverjük egy kevés tejben, majd hozzáadjuk a forrásban lévő többi tejhez a cukorral együtt (ha édesítőt használunk, akkor keverjük bele, ha már levettük a tűzről a pudingot), ha besűrűsödik, készen vagyunk, félretesszük hűlni és vagy időnként megkevergetjük, vagy lefedjük folpackkal, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Elkészítjük a vajkrémet, vagyis a robotgép segítségével krémesre keverjük a porcukrot a vajjal. Ha kihűlt a pudingpor, hozzákeverjük azt is a vajkrémhez, és már meg is vagyunk a töltelékkel.

A kihűlt piskótát óvatosan kettőbe vágjuk, megtöltjük a töltelék 3/4-ével, a maradék 1/3-ot pedig eloszlatjuk a süti tetején és oldalán. Már csak annyi a dolgunk, hogy a hideg (hűtőben tartott) tejszínből habot verünk a porcukorral, rátesszük a süti tetejére, jól megszórjuk tortadarával, és készen vagyunk, mehet az egész süti néhány órára a hűtőbe, aztán szeleteljük és indulhat a habzsi-dőzsi! Vigyázat, függőséget okoz!

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!